Прикаспийският регион е един от основните производители на енергийни ресурси и в близкото обозримо бъдеще ще стане един от главните елементи в системата за осигуряване на енергийната сигурност на Източна и Западна Европа.

Това заяви, цитиран от БТА, министърът на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев пред участниците във вторият, заключителен ден на Срещата на върха "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство", която се провежда по инициатива на президента Георги Първанов.

Министърът отбеляза, че тенденциите в Европа показват прогресиращата зависимост на повечето страни от външни източници и увеличаването вноса главно на природен газ.

Изхождайки от обявените срокове за започване и завършване на строителството на проекта НАБУКО - 2011 - 20014 година, реалните възможности на Азербайджан за добив на газ средногодишно са 900 000 барела на денонощие, а очакванията за 2009 г. са за 27 млрд. кубически метра.

Страната изнася газ за Турция и Грузия, а данните сочат два трилиона кубически метра доказани запаси природен газ.

В момента се разработват 57 газови находища и само едно от тях - Шахдениз, съдържа 1,2 трилиона кубически метра газ и 400 млн.тона кондензат, изтъкна министърът.

По данни на азербайджанската страна реалните й запаси на газ са 5 - 6 трилиона кубически метра, а националният й добив може да достигне не по-малко от 40 млрд. кубически метра газ, което осигури експорт в обем от 30 млрд. газ годишно.

По думите на министъра азербайджанската страна с интерес се отнася към идеята на ЕК за създаване на Прикаспийска корпорация за развитие, в която ще участват всички заинтересовани енергийни компании, финансови и делови кръгове, които имат за цел да концентрират усилията си за създаване на сигурни и ефективни системи, които да доставят енергоресурси от Прикаспийските страни и Средна Азия в Европа.

Министърът отбеляза необходимостта от създаване на оптимални ценови и тарифни режими, приемливи за инвеститорите и за цялата система, която регулира отношенията между производители, транзитьорите и потребителите.