Алексей Петров бил внедрен в „Лев Инс", „Такси-С-Експрес" и „Болкар" по време на правителството на Иван Костов.

Последно
След 5-часово заседание съдът постанови постоянен арест за Алексей Петров и останалите 6-ма обвиняеми.
Според съдия Ана Захариева обаче обвиненията не са достатъчно прецизни, но съдът ги е счел за работни обвинения и при това обстоятелство за достатъчни коректни.
Съдът не взе предвид справката от ДАНС.
Според съдията няма опасност обвиняемите да се укрият.

Във връзка с работа ми трябваше да постигна определени статуси в тези дружества, заяви бившата барета, който се възползва от правото си на последна дума пред съда и отрече обвиненията срещу него да са верни.

Моля да не приемате справката от ДАНС, тъй като опитът, който имам в службите за сигурност, ми дава основание да кажа, че обвинението (вж. по-долу обвиненията на прокуратурата) се основава на изфабрикувана информация по т.нар. от мен посттоталитарен модел, изтъкна той по време на заседанието на Софийски градски съд по искания от прокуратурата постоянен арест за Петров и останалите шестима обвинени след акцията „Октопод".

Не съм имал никаква дейност в тези дружества, освен тази, която ми е възлагана от Национална служба "Сигурност", допълни Петров.
Той припомни, че във връзка с изпълнение на служебните си задължения дори е награждаван с почетния знак на МВР.

Повярвайте ми, изпълнявал съм много роли, но никога не съм изпълнявал ролята на ръководител на организирана престъпна група, още повече с тези хора, с които съм обвинен, подчерта Алексей Петров.

Той обясни, че с обвиняемия Велков са разработвали антикризисни мерки за сваляне на лихвите в България, като лично омбудсманът Гиньо Ганев го свързал с Николай Велков.

С друг обвиняем - Момчил Ценов, работели съвместно по проект за микрокредитиране. Петров посочи, че не познава останалите обвиняеми.

Това, което се случва днес, този тормоз, който ми беше наложен, е политическа репресия заради публично изразяваното ми несъгласие по отношение на някои икономически решения в страната, коментира бившата барета.

На влизане в съдебната зала Петров обвини вътрешния министър Цветанов, заявявайки, че министърът стои зад атаката срещу него.
По-късно - по време на почивката, бившата барета предположи, че премиерът Борисов е бил подведен за тази акция.

Прокуратурата обвини Алексей Петров в пране на пари, укриване на данъци, склоняване към проституция и търговия с влияние.
За престъпленията, за които е обвинен Алексей Петров, законът предвижда от 10 до 15 години затвор, а за другите обвиняеми от 3 до 10 г.

Петров е категоричен, че не се занимава с нищо от това, в което го обвиняват.
Нямам нищо общо с Наглите, 20 години съм работил за държавата, допълни бившата барета.

В 14 часа започна заседанието на Софийски градски съд, на което се гледаше поисканият от прокуратурата постоянен арест за 7 от задържаните в операция „Октопод".  Девет адвокати представляваха арестуваните.

Обвиненията: Пране на пари, укриване на данъци, склоняване към проституция и търговия с влияние

Това са били основните дейности, с които се е занимавала въоръжената организирана престъпна група, ръководена от Алексей Петров в периода 1997 - 2010 година и в която основни играчи са другите обвиняеми - Антон Петров-Хамстера, Марчело Джутолов, Момчил Пенов, Николай Велков, Пламен Стоянов и Йордан Стояново (братята Дамбовци).

Свидетел срещу Алексей Петров за укриването на данъци е Теменужка Кайлитска, служител в „Такси-С-Експрес". Според нейните показания реален собственик на фирмата бил Алексей Петров, макар официалният управител да е Васил Славов.

Подвели са премиера, смята Алексей Петров
                           Още...

Казано й било, че заповедите били спускани директно от бившата барета. Алексей Петров бил собственик и на лизингова компания „Болкар", където пак управлявал чрез поставено лице. Печалбата на „Такси-С-Експрес" се носела в „Лев Инс".

По думите на свидетелката, в „Лев корпорация" Алексей Петров бил известен с прякора Баровеца.

Прокуратурата изтъкна още, че са проверени 26 адреса за платени сексуслуги. Справка на ДАНС от 4 февруари 2010 година сочи, че Димитър Митов - Митко Полицая контролира проверените при спецоперацията клубове.

Според същата справка Митов бил свързан с Алексей Петров. Митко Полицая отчитал печалбата на Антон Петров - Хамстера, който от своя страна давал парите на Алексей Петров.

Димитър Митов в момента се издирва и след като бъде задържан също ще бъде привлечен като обвиняем.

Прокуратурата разполага с показанията на няколко аноними свидетели.

Според един от тези анонимни свидетели Алексей Петров имал интерес към „Кремиковци". Той там имал и кабинет. Според свидетеля охраната на комбината също била свързана с бившата барета. Месечно на охранителите на „Кремиковци" се плащали по 700 000 лв., но след като Алексей Петров напуснал „Кремиковци" разходите за охрана драстично намалели до 300 000 месечно.

Друг анонимен свидетел споделил, че бившият секретен агент директно го заплашвал с убийство. Казал му: Ти знаеш ли, че съм един от най-влиятелните хора в тази държава и веднага мога да те убия."

Всичко това - чуто в съдебната зала, Алексей Петров прие с усмивка.

Според друг анонимен свидетел Антон Петров Хамстера бил свръзката на Алексей Петров с хора от подземния свят. Хамстера бил и десната ръка на бившата барета и именно той събирал силово дългове на хора към Алексей Петров.

Свидетелката Илияна Йорданова в своите показания казва, че Марчело Джутолов й е оказвал физически и психически тормоз, рекетирал я за сумата от 23 000 евро - сума, която тя по никакъв начин не му дължала. Марчело я заплашил, че ако не ги изплати, ще бъде продадена в Амстердам като проститутка.

Друг обвиняем, Момчил Ценов, е управител в редица дружества, включително и в „Лев корпорация". Имал е дялово участие в „Кремиковци" според държавното обвинение.

Братята Данговци - Пламен и Йордан Стоянови - отговарят за това, че в продължение на 10 години източвали комбинат „Кремиковци".

В своето заключение прокуратурата обясни, че всички обвиняеми са хора с голям материален ресурс и широк кръг от контакти. Според държавното обвинение ако бъдат с по-леки мерки за неотклонение има опасност да укрият счетоводни документи и да повлияят на свидетели.

Според защитничката на Алексей Петров, адвокат Ина Лулчева, справката от ДАНС не е доказателствено средство. Според нея свидетелските показания срещу Алексей Петров се осланят само на слухове.

Тя подчерта, че дълго време Алексей Петров е бил секретен служител, а след осветляването му става съветник на шефа на ДАНС Петко Сертов. Това според нея показва положителното отношение на държавата към обвиняемия Алексей Петров.

„Не можем да правим коментар дали сме против ДАНС или за ДАНС, дали харесваме ДАНС с Петко Сертов или ДАНС с Цветлин Йовчев", посочи пред съда адвокат Лулчева.

Според нея подобни коментари са подходящи за обществото и медиите, а българският съд трябва да е обективен.

След като съдът постанови постоянен арест, Лулчева бе катагорична - няма събрани доказателства.
Казвам на всички агенти много добре да внимават и да преосмислят позициите, допълни тя. 

Държавното обвинение иска най-тежката мярка за неотклонение за Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците, Марчело Джотолов - Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков и Антон Петров - Хамстера.

От пресцентъра на СГС уточняват, че искането за вземане на мярка за неотклонение на задържаните по операция „Октопод" е постъпило в съда вчера в 15,30 часа - без да е придружено с каквито и да е било материали от досъдебното производство.
Всички материали от досъдебното производство са предоставени на дежурния съдия едва в 17.30 часа.

Изтъква се още, че изборът на дежурен съдия се определя месец преди това с изготвен график на дежурствата в наказателно отделение на СГС.

С оглед на всичко това съдията е насрочил с разпореждане делото да се гледа на следващия ден (днес - 12 февруари) с оглед осигуряване на възможността на защитата да се запознае с всички материали.