За повече сътрудничество с Германия се обяви унгарския премиер Виктор Орбан при пристигането си за срещата на Европейския съвет, предаде BBC.

По-рано днес той се обяви срещу "моралния империализъм" на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на мигрантската криза в Европа, но се отрече от категоричността си и заяви, че тази страна е в тежка ситуация и трябва да се прояви разбиране. Унгария бе сред страните, критикувани заради отказа си да приеме бежанци и оргадите, които изгражда по границите, за да спре потока на хората.

Той обяви също така днес, че целият свят трябва да се включи в разрешаването на мигрантската криза, но също така твърдо се противопоставя на квотите за бежанци в Европейския съюз, като поясни, че квотите на световно ниво ще бъдат сред шест предложения, които ще представи на своите колеги в Брюксел тази вечер.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че налагането на квотите е безсмислено и страните от ЕС трябва да се съсредоточат върху възстановяването контрола по границите си. По думите му, той не вярва, че квотната система, която бе приета вчера, може да се осъществи сега.