Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че целият свят трябва да се включи в разрешаването на мигрантската криза, цитиран от Ройтерс.

Той също така твърдо се противопоставя на квотите за бежанци в Европейския съюз, но поясни, че квотите на световно ниво ще бъдат сред шест предложения, които ще представи на своите колеги в Брюксел тази вечер.

„Трябва да включим целия свят в опитите за разрешаване на тази бежанска криза, мигрантска криза или както ние унгарците я наричаме - миграция на хора", изтъкна Орбан.

Премиерът на Унгария повтори свое предложение страните от ЕС да помогнат на Гърция да защити границите си, което ще спре потока от мигранти към Стария континент, допълвайки, че страните членки трябва доброволно да изпратят свои войници на мисия.

Орбан също заяви, че предлага лидерите на ЕС да приемат увеличаване на бюджета с 1% и да орежат бюджетните разходи на съюза с 1%, за да се пренасочат повече средства към бежанската криза.

Такава стъпка ще помогне за увеличаване на парите с 3 милиарда евро, каза Орбан на пресконференция с представители на германския Християнсоциален съюз.

Орбан също отхвърли "моралния империализъм" на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на мигрантската криза в Европа, цитиран от „Франс прес".

Запитан какво очаква от Меркел, докато Европа се опитва да се справи с проблема, той отговори: „Имам дълъг списък".

Унгарският премиер обвини Меркел, че се опитва да наложи визията си за открит ЕС на останалите в съюза.

„Най-важното нещо е, че не трябва да има морален империализъм", заяви той по време на посещението си в Бавария.

По думите му Унгария има „демократично право" към различен подход.

Не се съмнявам в правата на Германия да определя своите морални задължения за себе си. Те могат да решат дали да приемат всеки бежанец или не, но това трябва да бъде задължително само за тях", категоричен е премиерът на Унгария.

Ние сме унгарци, не можем да мислим като германците. Унгария трябва да има право да контролира влиянието върху масовата миграция, добави той, пояснявайки, че трябва да се уважават желанията на унгарците.

Той каза още, че само ще обмисли схемата за доброволно приемане на бежанци и няма да приеме задължителните квоти.