Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България остро осъжда проявата на насилие над гражданина Георги Димитров (Метин), над който бе оказана безпощаднa и необоснована агресия от граждани в центъра на столицата, както и над Вики, кaято бе покушена седмица по-рано.

Това становище разпространиха в отворено писмо до медиите от Главното мюфтийство. Като неприемливи и дълбоко укорими определят те актовете на насилие, насочени срещу човешкия живот, независимо от религиозната и етническа принадлежност.

Този акт е своеобразно проявление на призива на крайно националистическите политически формации в страната за обединен отпор, категорични са те.

Силно сме обезпокоени от нарушаване на суверенитета на човешкия живот вследствие на езика на омразата и антагонистичния призив на част от политически обвързаните лица в публичното пространство, допълват още те. По думите им случилото се сериозно компрометира българската толерантност и създава предпоставки за етно-религиозен конфликт сред обществото.

Остро осъждаме преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност, посочват от Мюфтийството и призовават българските граждани, изповядващи исляма, да запазят самообладние и да не отвръщат на този акт на явна агресия и нетърпимост.

Главно мюфтийство на Република България, от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права и радетел на хуманизма и свободата, заявява своята позиция на непримиримост към насилието и агресията упражнена над невинни граждани в страната ни.

Призоваме правоохранителните органи и Прокуратурата да предприемат незабавни мерки в борба с ксенофобията и престъпленията от омраза, на които сме свидетели днес, завършват писмото си те.