Лидерът на СДС Мартин Димитров ще подаде оставка, ако на заседанието на Националния съвет на СДС във вторник се вземе решение партията да се яви самостоятелно на следващите избори или в коалиция, различна от Синята коалиция.

Това обяви самият той в предаването "Седмицата" на Дарик.
"Три години обединявам десницата, а всяко едно решение би било крачка в другата посока. Не може 3 години - обединявай тая десница, работи в тая посока, а после - да се отиде към разединение", категоричен бе Димитров.

"Човек трябва да вярва в това, което прави. Ако се вземе решение за самостоятелно явяване на СДС, трябва да се изберат лидери измежду хората, които вярват, че това е най-добрият вариант за СДС", посочи още лидерът на СДС.

Мартин Димитров обаче подчерта, че освен за Синята коалиция, той е и за нейното разширяване: "Аз съм "за" Синята коалиция, но и "за" нейното разширяване", изтъкна председателят на сините.

Димитров обаче сподели, че не очаква Националният съвет на СДС да реши за самостоятелно явяване на вота, за каквото настояват отделни фигури в партията.
Преди дни експрезидентът Петър Стоянов пък заяви, че ако СДС отиде на изборите в коалиция с ДСБ, той няма да гласува.

Припомняме, на 7 май ръководството на ДСБ даде мандат за подписване на споразумение със СДС за общо явяване на следващите избори като Синя коалиция.

От излседване на МБМД, разпространено вчера обаче, става ясно, че ако СДС се яви самостоятелно на избори би спечелило 3,7% от подкрепата на избирателите. ДСБ събират едва 1,7%. Според проведените интервюта, влизането на Синята коалиция в следващия парламент е под въпрос.