Най-малко 147 души са били убити, а други 79 са ранени при атаката срещу университета в Кения, предаде AP, като цитира изказване на министъра на вътрешните работи. Сред загиналите са и двама от нападателите. Седен от пострадалите са били транспортирани в столицата Найроби за лечение.

Сред загиналите са и четирима от общо петимата нападатели.

Заложническата драма продължи повече от 11 часа, но вече е приключила, съобщиха от полицията. Стотици бяха взети за заложници, точният им брой все още не е установен. Съобщава се и за много студенти, които са все още в неизвестност. Вътрешният министър на страната обяви по-рано, че не е известна съдбата на 535 студенти.

Групировката "Ал Шабаб", която пое отговорност за атаката, заяви, че като заложници ще задържи християните, а мюсюлманите ще освободи. Агенциите допълват, че Гариса е предимно мюсюлмански град, но повечето студенти са християни. Предполага се, че атаката е планирана дълго и неслучайно е проведена малко преди Великден.

Както News.bg съобщи по-рано днес, въоръжени нападнаха университета в град Гариса в Кения. Според Червения кръст има "неустановен брой" заложници.

Нападателите са нахлули в района на учебното заведение и са започнали да стрелят безразборно.

Армията и полицията на африканската страна са обградили сградите и се опитват да обезопасят района, който се намира в източната част на страната, обяви представител на полицията.

От полицията обясниха, че екстремисти са атакували кампуса и са започнали да стрелят по охраната, която е отговорила. Нападателите са успели да нахлуят в сградите, където живеят студентите.

Северните и източните региони на Кения, които се намират до границата на Сомалия, често са атакувани от свързаната с „Ал Кайда" групировка „Ал Шабаб".

Групировката обеща да отмъсти на Кения за изпращането на войски в Сомалия за борба с екстремистите.

Статистика показва, че 312 души са убити от „Ал Шабаб" в Кения от 2012 до 2014 година. 38 са загинали, а 149 са ранени за същия период в град Гариса.