Въоръжени нападнаха университета в град Гариса в Кения. Най-малко двама души са загинали, а над 30 са пострадали, от които четирима са в тежко състояние, съобщиха от полицията, предадоха световни агенции.

По-късно броят на загиналите достигна до 15, а на ранените - 65. Според Червения кръст има "неустановен брой" заложници. Вътрешният министър на страната обяви, че не е известна съдбата на 535 студенти.

Нападателите са нахлули в района на учебното заведение и са започнали да стрелят безразборно.

Армията и полицията на африканската страна са обградили сградите и се опитват да обезопасят района, който се намира в източната част на страната, обяви представител на полицията.

От полицията обясниха, че екстремисти са атакували кампуса и са започнали да стрелят по охраната, която е отговорила. Нападателите са успели да нахлуят в сградите, където живеят студентите.

„Ал Шабаб" пое отговорност за атаката.

Северните и източните региони на Кения, които се намират до границата на Сомалия, често са атакувани от свързаната с „Ал Кайда" групировка „Ал Шабаб".

Групировката обеща да отмъсти на Кения за изпращането на войски в Сомалия за борба с екстремистите.

Статистика показва, че 312 души са убити от „Ал Шабаб" в Кения от 2012 до 2014 година. 38 са загинали, а 149 са ранени за същия период в град Гариса.