Руски войници, които контролират военновъздушната база Белбек в Крим, са произвели предупредителни изстрели във въздуха, докато близо около 300 украински войници до базата, които преди са управлявали летището, искат да се върнат на работните си места, съобщава АП.

Руските войници предупредиха, че ще стрелят по украинците, ако те продължат да се насочват към тях.

Към момента има 16 хиляди руски войници в Крим.

По-рано днес руският президент Владимир Путин, който ще даде пресконференция всеки момент, нареди изтегляне на руските войници от украинската граница и прибиране по казармите след седмица на военни учения.

Късно вчера на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН Русия показа молба от бившия президент на Украйна Виктор Янукович, с която иска Москва да изпрати войска в Украйна заради настъпилия хаос.

Междувременно днес държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пристигне в Киев в опит да потуши напрежението и руската агресия в Украйна. До момента руската инвазия в Крим е без проливане на кръв, въпреки напрежението и заплахите от двете страни.

Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън пък ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров днес следобед в Мадрид.