Президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил войските, взели участие във военни учения, да се върнат в базите си, съобщава „Ройтерс", цитирайки пресцентъра на руския държавен глава. По план военните учения е трябвало да приключат в понеделник.

Путин е взел това решение, след като получил доклад за успешно провеждане на ученията. Целта на заповедта е да успокои нарастващото напрежение и опасността от война в Украйна.

Тази сутрин финансовият пазар на Русия постепенно се съвзе, след като вчера цената на акциите на руската борса се срина с 10%. Днес цената на акциите скочи с повече от 3%.

Междувременно стана ясно, че ако САЩ наложи санкции на Русия, освен загуба от милиони на американските компании, това може да причини отпадане на долара като резервна валута в Русия.

Ако бъдат приети санкциите, Русия ще намали икономическата си обвързаност със САЩ. Според съветникана президента Путин Сергей Глазиев това би било пагубно за американската финансова система. „Ще намерим начин не само да намалим до нула зависимостта си от САЩ, но и да извлечем ползи от тези санкции", заяви Глазиев.