Представителите на синдикатите от „Кремиковци" предупредиха за една нова опасност - „Кремиковци" да се превърне във второ Челопечене.

В писмо до държавния глава и премиера лидерът на КТ „Подкрепа" предупреждава, че "Булгаргаз" ЕАД е намалило подаването на природен газ за "Кремиковци"АД на 15 хил.куб.м./час.
При това положение, алармира Тренчев, "Кремиковци" АД спира.

 Според водещите капацитети в тази област, при намаляването на газоподаването под 20 хил.куб.м./час съоръженията не могат да бъдат натоварени, което крие опасен риск от сериозна авария в системата, която неминуемо ще предизвика грандиозен взрив.

"Булгаргаз" ЕАД като търговско дружество има своите основания да намали подаването на природен газ, поради дълбоката задлъжнялост на комбината, коментира още лидерът на "Подкрепа".

От понеделник „Кремиковци" започва блокажи - първоначално с едночасово спиране на движението на магистралата София - Пловдив в двете посоки.

Във вторник ще бъде блокирана освен тази магистрала, но и пътят София - Варна.

На 15 юли ще бъде вдигнат палатков лагер пред Министерския съвет и ще продължи едночасовото блокиране на пътните артерии от 8.00 до 9.00 сутринта, както и на 16 и 17 юли.

На 17-и ще има шествие с автобуси до площад „Св. Александър Невски" и митинг пред Министерския съвет към 11.00 - 12.00 часа.

Синдикатите от „Кремиковци" вече са депозирали в общината заявление за протестните действия и са провели първите разговори.
Според тях ще бъде дадени разрешение.

Протестите на синдикалистите са срещу неангажираността на държавата в разрешаването на проблема „Кремиковци".

Според тях държавата трябва да заяви кой кандидат предпочита за бъдещ собственик на „Кремиковци" и като кредитор би могла да повлияе за намирането на по-доброто решение.

Синдикалистите се опасяват, че има сценарий „Кремиковци" да бъде затворен срещу определени суми и заявиха, че такива комисионерски неща няма да допуснат.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа" в „Кремиковци" смятат, че предложението на Жеваго е добро.
Според тях държавата трябва да окаже натиск за изпълнение на плана за жизнеспособност, който според тях се проваля.

Категорично против затварянето на „Кремиковци" се обявиха организациите на двата синдиката и предупредиха, че не става дума само за седем хиляди души.
Вече има връчен иск за съкращаване от БДЖ на 2 000 работници заради спирането на работата на „Кремиковци", изтъкнаха синдикалистите.

Ще се усети трус не само в София, а и в цялата държава", предупредиха още те.

Припомняме, в момента и Константин Жеваго, и Лакшми Митал са предоставили свои планове за действие.
Преди време дори Кремиковци подписа договор с Арселор Митал за работа на ишлеме.

Във вторник обаче синдикатите обявиха, че оттеглят подписа си от споразумението с Арселор Митал, поради продъжаващото неизплащане на заплати.