Делото за побоя пред столичното 35-то училище в края на миналата година се гледа при закрити врата, както е по закон, когато става въпрос за непълнолетни лица.

В Софийски районен съд се явиха пострадалият Андрей Илчев, придружаван от неговите родители. Нападателят - Валентин Стоянов, дойде в съдебна зала със своя баща - Александър и нов защитник - адвокат Ангелов.

Припомняме, 15-годишният Валентин Стоянов - ученик от столичната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев" преби 16-годишния Андрей Илчев - ученик в 35 СОУ на 23 ноември 2011 г. вечерта.
Побоят стана близо до 35 СОУ в София.

Двамата не са се познавали, нито са имали спречкване преди побоя. 15-годишният Валентин случайно избрал Андрей, защото искал просто да пребие някой. След нападението той се похвалил пред приятели във фейсбук: „Аз му ударих един и от там такова мятане... имах чувството, че асфалтът се пукна. После два шута в главата..."

След побоя 16-годишният ученик бе настанен в реанимацията на "Пирогов" с опасност за живота. При операция бяха извадени бъбрекът и далакът на деветокласника. Белият му дроб също имаше наранявания. Андрей Илчев бе изписан от „Пирогов" в началото на декември, но детските коремни хирурзи продължиха да следят състоянието му на контролни прегледи.

15-годишният нападател Валентин Стоянов бе задържан, а на 27 ноември съдът го остави за постоянно в ареста след като родителите му отказаха да обжалват наложената му от съда мярка.

Днес стана ясно, че по време на досъдебното производство обвиняемият е имал други двама защитници, но в момента „не държи" на тяхната защита.
Съдия Урумов представи молба от обвиняемия да му бъде наложена по-лека мярка от „задържане под стража", каквато е в момента.

Съдът отхвърли искане на адвокат Ангелов за прекратяване на настоящото наказателно производство. Според съдиите в хода на досъдебното производство не са констатирани съществени процесуални нарушения, които да са ограничили правата на подсъдимото лице.

Съдия Урумов отхвърли и друго искане, този път на защитата. Андрей Илчев е депозирал молба да бъде конституиран като граждански ищец, а исканата сума е 100 000 лева за нанесените му неимуществени вреди.

Съдиите са категорични, че ако бъде допуснато едновременно конституиране на Илчев като граждански ищец, това ще затрудни настоящото производство и може да се стигне до необосновано отлагане.

Разпитът на Андрей Илчев продължи не повече от 5 минути. Адвокатът му Васил Василев обясни пред медиите, че неговият подзащитен не си спомня нищо в резултат на нараняванията, които е получил. „Не си спомня целия ден, дори и учебните занятия", заяви адвокатът.

Бащата на битото момче - Огнян Илчев, „потвърди", че синът му не си спомня нищо от фаталния ден, тъй като „бързият влак е минал през него". Когато го е видял вечерта в „Пирогов", единственото, за което се е молил е било да оцелее.
Той няма обяснение за тази агресия, тъй като, по думите му, Андрей бил кротък и тих и не е имал конфликти с никой.

По думите на адвоката има 4 момичета, както и момчета, от компанията на Валентин, които сочат, че подсъдимият е извършител на побоя. Освен това самият Валентин Стоянов е „обявил подвига си по Скайп".

Фактът, че са започнали разпити на свидетели сочи, че обвиняемият не иска бърза процедура, като не признава вината си.

Адвокат Василев разказа, че по искане на Валентин Стоянов 10-15 момчета от строителния техникум са отишли към 33-то училище, за да набият някой неопределен.

Те всички до един били маскирани, като в района на 35-то, малко преди приключване на учебните занятия, те се разделили на групички, за да не правят впечатление. Един-двама човека пък останали да чакат пред строителния техникум, където момчетата си оставили чантите, за да не им пречат.

Адвокат Василев разказа още, че в Скайп Валентин твърди, че тъй като не е изникнала никаква жертва, на която да нанесат побой, той решил да набие пострадалия. Нападнал го е в гръб, след това го е тръшнал на земята.
Поясняваме, Валентин е видимо доста по-едър от Андрей.

В чата Валентин пише още, че така го е ударил в земята, че се е разпукал асфалтът. След като Андрей бил повален, с крак са му били нанесени няколко ритника в тялото. Малко след това Валентин избягал.

По думите на Василев, позовавайки се на свидетелски показания, малко преди деянието подсъдимият е свалил маската.
Тогава той бил разпознат от въпросните свидетели, според които Валентин е участвал и в предишни подобни сбивания.

В момента Андрей не е добре, заяви защитникът му и добави, че всеки ден преминава медикаментозно лечение, ходи периодично на медицински прегледи. По думите на Василев това увреждане вещае на момчето през целия му живот занапред да има постоянни контакти с лекари.

Андрей ходи на училище от време на време, като издържа най-много час-два. Увреждането на бъбрека и контузията на мозъка пък водят до всевъзможни забрани от страна на лекарите - свързани с работата с компютър, четене и т.н.

16-годишният младеж не може и да пътува, което възпрепятства родителите му да търсят контакти за лечението му в чужбина.
Според адвокат Василев отказът на съда да конституира Андрей и неговите родители като граждански ищци е неправилно от правна гледна точка решение, като съдия Урумов не е посочил мотивите си за него.

Защитникът добави, че делото е за нанесени тежки телесни повреди при хулигански подбуди, което се образува, когато няма личен мотив.