Европейският съд за правата на човека е постановил, че турски политик е имал правото да отрече, че масовото убийство на арменци от Османската империя през 1915 г. е било геноцид. Това съобщава Агенция „Франс прес".

Съдът е взел решението с 10 на 7 гласа, че Догу Перинчек не е трябвало никога да бъде осъждан за расова дискриминация от швейцарски съд за казаното, че „арменският геноцид е голяма международна лъжа".

Перинчек, председател на работническата партия, беше признат за виновен и глобен от швейцарски съд през 2007 г., като Европейският съд за правата на човека постанови, че е налице нарушение на правото му за свобода на словото.

В своето решение съдът казва, че становищата му са свързани с тема от обществен интерес и не представляват призив за омраза или нетърпимост и не може да се разглежда като засягане на достойнството на членовете на арменската общност до такава степен, че да се изисква отговор на наказателното право.

Съдът прави разграничение с отричането от Холокоста, чиято специфична история означава, че може винаги да се разглежда като форма на подбуждане към расова омраза.