Отричането на арменския геноцид, извършен в Османската империя през 1915 година, не е престъпление, реши Европейският съд по случай, свързан със Швейцария, предаде Ройтерс.

Съдът, който поддържа Европейската конвенция за човешки права, подписана от 47 страни, обяви, че швейцарски закон срещу отхвърлянето на геноцида нарушава принципа на свобода на изразяване.

Решението въвлича и други европейски страни като Франция, които се опитват да криминализират отричането на арменския геноцид.

Швейцарски съд глоби лидера на лявата Работническа партия на Турция Догу Перинчек за това, че нарече арменския геноцид „международна лъжа" по време на лекция в Швейцария през 2007 година.

Турция приема, че много арменци са загинали в началото на 1915 година, но отхвърля, че 1.5 милиона са убити и че е извършен геноцид срещу тях.

Геноцид е много тясно дефинирано юридическо понятие, което е трудно да се докаже. Господин Перинчек произнесе реч с исторически, правен и политически характер в противоречив дебат", отбелязват от съда.

Съдиите се позоваха и на решение на Конституционния съвет на Франция през 2012 година, според което налагането на наказание при отхвърляне на арменския геноцид е „противоконституционно нарушение на правото на свободно изразяване".

Швейцария има три месеца да обжалва решението.