8 минути преди Централната избирателна комисия да отвори врати вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов и Искра Фидосова дойдоха, нарамили папките с подписи на симпатизанти, за да се регистрират първи за участие в изборите.

Папките не са тежки, разпределили сме ги, заяви Цветанов, докато чакаше ЦИК да отвори врати.

22 000 подписа са събрали от управляващата партия.

След като ГЕРБ се регистрираха първи, Цветан Цветанов обясни пред медиите, че идеята за  денонощните постове пред комисията е била на младежите от партията, тъй като през 2007 година ГЕРБ пак се е регистрирали първа и оттогава е все първа политическа сила.

Затова и младежите решили да превърнат в традиция първенството си по регистрация в ЦИК. Вътрешният министър твърдо застана зад инициативата на младите на изборите ГЕРБ да се регистрират винаги първи, за да са и първи по изборни резултати.

Надявам се това да бъде спазено като една добра традиция, изтъкна той

На местния вот минималният резултат, за който ще се бори управляващата партия, са резултатите от 2007 година, повтори за пореден път Цветанов.

По думите му от 2007 година ГЕРБ доказва, че може да бяга на дълги разстояния и изборните й резултати са винаги на първа политическа сила. Този коментар той направи по повод изказване на лидера на БСП Сергей Станишев, че изборите не са спринт, а маратон.

Мисля, че това е едно добро маратонско бягане, категоричен бе Цветанов.

19-годишният Владимир Ванчев е член на младежите на ГЕРБ и от четвъртък до тази сутрин е редовно на пост пред ЦИК. По думите му въпреки бурята снощи, нощта е преминала съвсем спокойно. Точно тези нощи сплотяват екипа, категоричен бе той и допълни: „Ние сме подготвени."

Ванчев обясни, че за денонощния пост няма партийни бонуси: „Ние сме тук по собствена воля, доброволно, защото вярваме в идеала за европейско развитие на България и се борим да го постигнем."

Той вярва, че снощният дъжд е сигнал, че наесен на партията на Бойко Борисов ще й върви по вода.

В ЦИК се регистрираха още Български демократичен форум, Обединена социалдемокрация, Съюза за Пловдив, ВМРО-НИЕ, Земеделски съюз Александър Стамболийски.

Припомняме, 7000 подписа са необходими за регистрация на партия за изборите.

Преди дни Цветан Цветанов, заяви, че партията иска да спази традицията си и първа да се регистрира за участие в Централната избирателна комисия. Това бе причината от няколко дни представители на младежката организация на ГЕРБ стояха на пост денонощно, за да запазят първия ред за регистрацията на партията на Бойко Борисов.