ГЕРБ тръгват на изборите с амбицията да са първи не само по резултати, но и по събрани подписи. Управляващата партия се закани да е първа и по регистрация в ЦИК.

Вътрешният министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция съобщи, че ГЕРБ вече са събрали 22 000 подписа при необходими 7000 за регистрация в ЦИК.

За да не ги изпреварят другите партии от днес до понеделник, когато официално започва регистрирането на партиите за вота на есен, от ГЕРБ са изпратили пред ЦИК свои хора на пост. Така в понеделник точно в 9.00 часа управляващата партия първа ще се регистрира за изборите.

Цветан Цветанов обясни, че партията му с уважение ще подходи при тези избори към всеки опонент. Убеден съм, че по-добрият ще победи, а политическа партия ГЕРБ в момента е най-добрата политическа сила, категоричен бе той и изтъкна: „Победата е сладка, а загубата трябва човек да може да я понесе и да не я драматизира."

ГЕРБ си поставя като минимум резултат изборните резултати от 2007 година.

Днес Цветанов представи "поредната порция" кандидат-кметове на ГЕРБ. Сред тях е и настоящият кмет на Варна Кирил Йорданов. Неговият избор се оказа спорен за местната структура на партията в морската столица. Има различни мнения и това показва демократичността на една партия, с тези думи Цветанов коментира противоречивите мнения за номинацията на Йорданов.

Нека отчитаме качествата и направеното от г-н Йорданов, допълни министър Цветанов и обясни, че при избора тежест е имало и мнението на лидера на партията Бойко Борисов.

Самият Йорданов приема подкрепата на ГЕРБ с благодарност. "В град Варна градското ръководство на БСП от години ясно е заявило, че на тези избори ще си има собствена партийна кандидатура, което говори, че предложението на ГЕРБ идва в условията на безалтернативност", с тези думи Кирил Йорданов коментира оттеглянето на досегашната подкрепа на левицата за него.

Мотивът му да приеме подкрепата на управляващите той обяснява с това, че предстоят важни проекти да се реализират в морската столица. По думите му категорично по-лесно един градоначалник може да си върши работата, когато зад гърба му стои правителството.

На въпрос на News.bg кога на него му е било по-лесно като градоначалник на Варна преди лятото на 2009 или след това, Кирил Йорданов отговори:"Още от 15 август 2009 година на празника на град Варна премиерът г-н Бойко Борисов дойде и се ангажира с конкретна сума за строителството на така наречената крайезерна обходна дъга".

"Ние продължаваме да усвояваме тези средства, с които премиерът се ангажира тогава плюс допълнителна сума за южна индустриална зона", допълни Йорданов.

За 48 милиона евро предстои да се изгради пречиствателната станция на Златни пясъци. Подкрепа за проекта вече има от правителството, стана ясно от думите на Йорданов. Още от следващата година Варна ще осъществи и проект за градска мобилност на стойност 50 милиона евро.