Руските военноморски сили изкъсо следят действията на американски военен кораб в Черно море. Американският ескадрен миноносец "Портър", който във вторник навлезе в акваторията на Черно море, държи курс към Украйна, съобщил военно-дипломатически източник пред ТАСС.

"Ескадреният миноносец държи курс на север към Украйна", заявил източникът. "Все още няма данни дали ще отиде към Одеса", заяви той.

Миноносецът се намира под постоянно наблюдение на корабите и морската авиация на Черноморския флот.

"Американският боен кораб е следван в непосредствена близост от кораби на Черноморския флот на Русия, снабдени със съвременни радиотехнически разузнавателни средства, които прихващат действията му", твърди събеседника на руската агенция. "Освен това, маневрите на "Портър" се следят от морската авиация", е заявил източникът.

"До този момент не е имало полети над американския миноносец", заявил източника. В това време той не изключил, че подобни действия може да има в бъдеще.

По-рано пресслужбата на 6-ти американски флот съобщиха, че ескадреният миноносец ще навлезе в акваторията на Черно море в рамките на операция "Атлантическа решителност", която е призвана да поддържа съюзниците на НАТО във връзка с конфликта на Украйна и действията на Русия.

През септември командващият 6-ти флот вицеадмирал Джеймс Фаго заяви, че Военноморските сили на САЩ се стремят да поддържат "почти постоянно присъствие в Черно море". Той заяви, че в последно време се забелязва подобрение на отношенията между военните моряци на Русия и САЩ, свързано с посещението на руска делегация в щаб-квартирата на 6-ти американски флот в Неапол.

Съгласно положението, установено по конвенцията от Монтрьо през 1939 година, военните кораби на страни, които не са от Черноморския регион в мирно време могат да се намират в акваторията на Черно море максимум за 21 дни.

Припомняме, през 2014 г. 27 моряци от свръхмодерния американски ескадрен миноносец "Доналд Кук" дружно подадоха рапорт за напускане на Военноморските сили след като руски щурмови самолет СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес. Към момента не е ясна точната причина какво е предизвикало масовото напускане на американските военни моряци.