Американският ескадрен миноносец „Доналд Кук” е преминал Босфора и е навлязъл във водите на Черно море, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на турски медии.

Българските военноморски сили потвърдиха пред News.bg за присъствието му, но поясниха, че на този етап не са предвидени съвместни учения между него и родния флот.
Все още не е ясно и дали на някакъв етап от мисията си Доналд Кук” ще пусне котва в пристанище Варна.

От военното командване на НАТО съобщиха, че плавателният съд няма да бъде единствен представител на организацията във морския басейн.

Той ще бъде подкрепен от два френски кораба. Разузнавачът „Дюпюи де Лом” и фрегатата „Дюплекс” вече плават към Босфора и се очаква да пристигнат до седмица. От миналия месец в Черно море се намира и френският спасителен кораб „Елиз".

Това видимо мобилизира военното командване на Москва, откъдето заявиха, че „стават свидетели на първия случай от години, когато НАТО създава морска бойна група непосредствено до границите на Русия”.

Говорителят на Пентагона Стивън Уорън съобщи, че изпращането на корабите е „знак за съпричастност към натовските съюзници и тяхната сигурност, и цели да им вдъхне увереност” в контекста на напрежението между Русия и Украйна.

Към днешна дата Руският черноморски флот е разположен в Севастопол, който бе присъединен към пределите на федерацията преди месец.

В следващите дни 7000-тонният и 154-метров миноносецДоналд Кукще участва във военноморски маневри и ще посети пристанища в съюзнически държави.

Корабът е въоръжен с ракети „Томахоук и противоракетната система „Иджис”, има екипаж от 337 души и последно е бил използван по време на войната в Ирак. Постъпил е на въоръжение на 4 декември 1998 г, а през февруари 2012 е отличен за бойна ефективност от клас „Е”.

Припомняме, че преди по-малко от месец американският ескадрен миноносец „Тръкстън” напусна Черно море, където остана за около 2 седмици, по време на които проведе съвместни учения с българските и румънски военноморски сили.