Международната общност осъди военния преврат в Хондурас, съобщава BBC News.

Първи президентът на Венецуела Уго Чавес заплаши с война военната хунта в Хондурас, ако използват сила срещу венецуелския посланик, който също е сред отвлечените.

Насилственото остраняване от власт на президента Мануел Селая осъдиха редица страни от Латинска Америка, Европейския съюз и САЩ.

Президентът на Боливия Ево Моралес заяви, че "народът има право да избира бъдещето си самостоятелно. Това, което се случва в момента в Хондурас, е посегателство на военните над демокрацията. Затова метежниците ще загубят", цитира BBC думите на Моралес.

Външното министерство на Еквадор излезе с изявление, че няма да признае никакво друго правителство, освен това на Мануел Селая.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер напомни "за лошите страници от историята на Латинска Америка. Считам, че това е връщане към варварските времена", отбеляза Киршнер. Тя призова световната общност да подкрепи демократично избраният президент на Хондурас.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изказа мнение, че политическите сили в Хондурас са длъжни да потвърдят "привързаността си към демократичните ценности" и да се върнат към воденето на мирен диалог.

От администрацията на американския президент Барак Обама заявиха, че ще признаят отвлечения президент Мануел Селая за единствения законно избран президент на Хондурас.

BBC отбелязва, че външното министерство на Чехия, която в момента председателства ЕС, е разпространило изявление, в което нарича преврата "неприемливо насилие над конституцията на Хондурас".

Превратът беше заклеймен и от испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.