Министърът на външните работи на Хондурас Патрисия Родас е била задържана от военни и отведена в неизвестна пооска.

Това съобщи в интервю за телевизионния канал ТЕЛЕСУР постоянният представител на Венецуела в Организацията на американските държави /ОАД/ Рой Чадъртън.

По думите му посланиците на Куба, Венецуела и Никарагуа също са били задържани от военни и до момента няма никаква информация за местоположението им.

По-късно днес Патрисия Родас в интервю за венецуелски медии се обърна към народа на Хондурас и призова за гражданско неподчинение.

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че страната му може да използва сила, ако срещу нейния дипломат в Хондурас бъде проявена агресия, съобщава агенция Ройтерс.

Венецуелският лидер съобщи, че посланиците на Венецуела, Куба и Никарагуа са се намирали в резиденцията на външния министър Патрисия Родас, когато в сградата нахлули военни метежници. После заедно с Родас са били похитени и насилствено отведени във военно-въздушна база в Тегусигалпа. По думите му, хондураските военни са пребили кубинския посланик и този на Венецуела, след което изхвърлили последния на пътя.

Чавес заяви също, че извършването на преврат от хондураската "военна хунта" означава "фактически встъпване в състояние на война".

По-рано беше съобщено, че Чавес е заявил, че САЩ имат отношение към събитията в Хондурас. По думите му събитията в Хондурас са "държавен преврат, подобен на редица преврати в Латинска Америка за последните 100 години, осъществен против волята на народа".

От Белия дом отхвърлиха предположенията за намеса на САЩ в текущите събития в Хондурас.

Политическата криза в централноамериканската страна възникна след като президентът Мануел Селая реши да проведе референдум за промяна на конституцията. В частност, той предложи в основния закона на страната да бъдат внесени изменения, позволяващи преизбирането на държавния глава. Конституцията на Хондурас, приета през 1982г., ограничава президентския мандат на 4 години.

Опозицията в парламента и законодателните власти се обявиха против тези промени и обвиниха президента в опит да узурпира властта.

Противопоставянето достигна връхната си точка в четвъртък, когато президентът уволни висшето военно ръководство, което отказа да обезпечи провеждането на референдума. Скоро след това Върховният съд на Хондурас възстанови на работа уволнените военни.

Хосе Мануел Селая Росалес е президент на Хондурас от 27 януари 2006 г. от Либералната партия. През март 2009г. той изрази желанние отново да се кандидатира за поста, въпреки ограниченията, наложени от конституцията.

В петък Организацията на американските държави прие специална резолюция в подкрепа на демократичните институции в Хондурас и реши да изпрати в Тегусигалпа специална комисия, която да прооучи ситуацията на място, както и да окаже съдействие за разрешаване на политическата криза.

Президентите на Венецуела, Никарагуа, Боливия, Еквадор, както и кубинският лидер Фидел Кастро изразиха безусловната си подкрепа за Селая.