Турция е извършила въздушни удари срещу три позиции на „Ислямска държава" в Сирия. Те са осъществени рано днес в рамките на 13 минути, съобщава „Хюриет". При въздушните удари са убити 35 джихадисти.

Един убит и над 250 арестувани при акции срещу джихадисти и ПКК в Турция
Още...

Три турски изтребители F-16 са излетели от основната база в югоизточната провинция Диарбекир в 3.12 часа през нощта и са ударили два щаба на „Ислямска държава" и един сборен пункт в Сирия с управляеми ракети. Ударите са извършени от 3.40 до 3.53 часа, се посочва в съобщение на кабинета на министър-председателя.

Припомняме, вчера по време на първи престрелки с „Ислямска държава" на границата в провинция Килис бе убит турски войник. По-късно източници съобщиха, че Турция вдига изтребители срещу "Ислямска държава", а през нощта стана ясно, че страната предоставя военновъздушната база Инджирлик на САЩ за удари срещу джихадистите от „Ислямска държава".

Ударените позиции на „Ислямска държава" са в близо до село Хавар в Сирия, което граничи с Килис на границата. Турските изтребители не са навлезли в сирийското въздушно пространство.

Решението е взето на специална среща за сигурността в Анкара късно снощи, часове след сблъсъците на границата.

Турските F-16 са се върнали в базите си в 4.24 часа. Турската държава е решена да вземе мерки, за да защити националната си сигурност, се посочва още в официалното изявление.

Повратна сделка между Турция и САЩ американски военни самолети да използват турска въздушна база за атаки срещу „Ислямска държава" предвижда зона, забранена за полети по протежение на сирийската граница. Това съобщава Агенция „Франс прес".

Забранената за полети зона ще има за цел да предотврати нахлуването на „Ислямска държава" и други екстремисти и ще обезкуражи нов прилив на бежанци към Турция.

Зоната без полети ще бъде като подкрепа на планираната безопасна зона на земята, която може да се разшири до 50 км навътре в Сирия.

Военни самолети на режима на сирийския президент Башар ал-Асад няма да бъдат допускани да навлизат в забранената за полети зона и ще бъдат целени, ако го направят.

Споразумението не предвижда пристигане на никакви американски сухопътни войски в Турция, но ще бъде разрешен допълнителен контингент от 50 американски военни за техническа поддръжка.

Споразумението се отнася само за военновъздушната база Инджирлик, която е близо до град Адана, източно от сирийската граница. Обаче американски военни самолети ще могат да ползват базите в Батман, Диарбекир и Малатия в Източна Турция в случай на спешен случай.

Базата Инджирлик може да бъде отворена много скоро за американските сили, за да предприемат действия спрямо Сирия.

Междувременно турската полиция днес е започнала акции за арестуване на заподозрени членове на „Ислямска държава" и други екстремистки групи, включително незаконната кюрдска работническа партия.

Най-малко 251 души са задържани от полицията в 13 провинции, обяви турският премиер, цитиран от „Ройтерс".