Стотици работници от ВМЗ-Сопот блокираха Подбалканския път, съобщава БГНЕС. Точно в 12.15 часа протестиращите излязоха от комбината.

Недоволството на хората е породено от невъзможността да работят в цеха в Иганово и липсата на яснота кога могат да се върнат на работните си места.

Припомняме, по-рано днес министърът на икономиката Божидар Лукарски защити протеста и подчерта, че исканията на работниците са справедливи. Той обясни, че в момента заводът има достатъчно подписани договори, достатъчно обеми работа. Не е вярно, че няма пари за заплати, категоричен е Лукарски.

В производството в Иганово заетите са 4000. Много от тях са майстори с висока квалификация. Те временно са намерили заетост в базата в Сопот. Заради забавянето комбинатът в момента не може да реализира продукция и скоро се очакват финансови затруднения.

Запитан дали подозира опит за ликвидиране на ВМЗ-Сопот, кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза, че няма да се изненада. Градоначалникът вчера е отменил забраната за влизане в земеделските земи, но що се отнася до това кога ще заработи цехът в Иганово и той не знае.