Исканията на работниците във ВМЗ-Сопот са справедливи. С тези думи с тях се солидаризира министърът на икономиката Божидар Лукарски след края на днешното заседание на Министерския съвет.

Припомняме, работниците от завода обявиха ефективни протести през тази седмица. Граждански протест ще затвори подбалканския път София-Бургас по обяд. Недоволството на работниците е заради забавеното разследване след втория взрив в цеха в Иганово и невъзможността да се започне отново работа и да се произвежда продукция.

В момента заводът има достатъчно подписани договори, достатъчно обеми работа. Не е вярно, че няма пари за заплати. Има достатъчно толеранс, даже има предложения на Съвета на директорите да се увеличат заплатите от май на работниците, не на служителите, обясни Лукарски.

По думите му има и пари, и толеранс, но проблемът, който би могъл да възникне, ако предприятието не почне скоро работа, е свързан със закъсняване на срокове по вече сключени договори, което би довело до плащане на неустойки от наша страна.

Всякакви спекулации, че няма пари за заплати, че се приготвя приватизация на дружеството, са абсолютна манипулация. Ще има промени в ръководството на предприятието, има нови заместник-директори заради по-високото качество на работа и контрола. Предстои цялостен доклад на съвета на директорите и заключение на прокуратурата, разясни още случващото се във ВМЗ-Сопот Лукарски.

Стана ясно, че още няма приблизителна оценка на щетите след последните взривове, тъй като още не е приключил огледът на мястото. Икономист номер едно припомни, че самият премиер Бойко Борисов е призовал сапьорите, които работят на мястото, да разчистят площадките за работа възможно най-бързо.

Надяваме се това да стане скоро, наистина исканията са справедливи. Имаме постигнато споразумение за отсрочка по сроковете на договорите до средата на май, ако до тогава сме почнали работа, няма да дължим неустойки, успокои Лукарски.

Той не пропусна да коментира и исканата му оставка от лидера на АБВ Георги Първанов. Коалиционната култура изисква, ако имаш някакви забележки, да ги кажеш първо вътре в коалицията. Аз приемам неговото говорене като започване на една кампания за местните избори и опит на АБВ в лицето му да се формира като опозиция, отсече министърът.
Нека дойдат изборите, имаме уговорка по отношение местата, където ще има кандидати на РБ и на ГЕРБ, да не влизаме в остри пререкания и сблъсъци, оповести още той.