Извънредната дата за заседание на парламента на Ливан е назначена за 13 май. Тогава трябва да се състоят изборите за президент на страната.

Решението за датата 13 май е взето от председателя на парламента, един от лидерите на опозицията Набих Бери.

Това е поредната 19 дата, която се назначава, но всеки един опит за преодоляване на политическата криза в страната, завършва с неуспех.

Миналата седмица ливанските депутати отново не определиха кой ще заеме поста държавен глава. Изборът не се състоя заради липса на кворум от 2/3 от гласовете.
На сесията присъстваха 78 депутати при минимално необходим брой 85.

Ливан е без президент от 23 ноември, когато изтече мандатът на предишния президент Емих Лахуд. Първите президентски избори трябваше да се състоят на 17 декември миналата година, но основните политически сили не успяха да достигнат до консенсус относно кандидатурата.

След това не може да се постигне съгласие и по въпроса за разделянето на властта в коалиционното правителство при положение, че за президент бъде избран началника на генералния щаб Мишел Сюлейман.

Фигурата на Мишел Сюлейман бе подкрепена и от представителите на Арабската лига, чието последно заседание трябваше да бъде посветено и на въпроса за задълбочаващата се криза в Ливан.

Последният президент Емил Лахуд имаше просирийска ориентация.