Американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че враждуващите страни в Южен Судан са простигнали съгласие за мирни преговори, предаде „Си Ен Ен”.

Още следващата седмица президентът на страната Салва Кийр ще се срещне със своя бивш вицепрезидент и настоящ лидер на бунтовниците Риек Мачар, за да търси път за спиране на гражданската война.

Предполагаемо място на срещата ще бъде Адис Абеба, а неин домакин ще бъде етиопският премиер Хайлемариам Десален.

„Страхувам се, че политическите лидери на Южен Судан са се вкопчили в единоборството си, без изобщо да са загрижени за страданията, които донесоха на собствения си народ”, коментира след изявлението от Държавния департамент на САЩ върховният комисар по човешките права към ООН Нави Пилай.

Вчера Джон Кери изненадващо кацна в Южен Судан, където се срещна с действащия държавен глава Салва Кийр в опит за диалог по отношение на продължаващото вече половин година насилие между представители на племенните групи Динка и Нуер.

В четвъртък дипломатът обяви сключено между САЩ и държавите от Източна Африка споразумение за изпращането на нови военни сили, които да предотвратят нови кръвопролития в Южен Судан.

Към днешна дата Африканският съюз и ООН разполагат с около 9000 миротворци в най-младата държава на световната политическа карта.