Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна на изненадващо посещение в Южен Судан, където да се запознае отблизо с продължаващото вече половин година насилие между представителите на племенните групи Динка и Нуер, което прерасна в геноцид, предава „Франс прес”.

Целта на дипломатът е да помогне за спиране на гражданската война, която се води между привържениците на държавния глава Салва Кийр и тези на неговия бивш заместник Риек Мачар, потопили в кръв най-младата държава на световната политическа карта.

Кери се срещна с президента Кийр, а според американски официални източници той ще направи опит и за телефонни преговори с опозицията в лицето на Мачар.

Припомняме, че вчера дипломатът обяви сключено между САЩ и държавите от Източна Африка споразумение за изпращането на нови военни сили, които да предотвратят нови кръвопролития в Южен Судан.

В етиопската столица Адис Абеба той проведе разговори с външните министри на Кения, Уганда и Етиопия, които имат най-голям брой войници на Африканския съюз, подпомагащи контингента на ООН в Южен Судан.

Общият брой на миротворците в размирната страна е 9000 души, като се очаква с вчерашното споразумение тази цифра значително да нарасне.