Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия „да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали страната ни да продължи да използва средства на Общността съгласно правилата", което означава спиране на всички еврофондове за страната.

Преди дни председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че предложената от германския евродепутат Маркус Пипер (ЕНП) препоръка няма законодателна стойност, но координаторът на Бюджетната комисия в Европарламента от Европейската народна партия Ингеборг Гресле побърза да го поправи.

ГЕРБ готови да помагат на управляващите за еврофондовете
Още...

„Не съм съгласна с мнението на г-н Шулц, че гласът на Европейския парламент няма значение. Твърде възмутително е председателят на парламента да заяви такова нещо пред българското общество. Българите трябва да имат доверие в ЕС", допълни тя.

Гресле размаха пръст на страната ни, отсичайки, че тя не само не напредва, ами дори върви назад и положението става все по-зле, отколкото са били преди.

„Ако няма никакви реформи и развитие, е възможно да спрем европейските фондове за България", подчерта тя.

За доказателство на думите си Гресле изтъкна, че при присъединяването ни към европейското семейство по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност България е заемала 64-о място. Днес в тази класация се нареждаме 77-ми.

„Защо нещата се случват по този начин?", попита евродепутатът и подчерта, че ще критикува всички правителства на България, без значение кой е на власт.

„Бюджетният контрол не трябва да бъде политически контрол", категорично заяви Ингеборг Гресле. Тя бе категорична, че „България рискува пари, защото други ще ги вземат. Може да има друго разпределение на европейски средства в полза на други страни, а не на България", предупреди Гресле.

На моменти, по думите й, Европа дори се замисля дали изобщо трябва да се предоставят средства на България, предвид корупцията у нас и грешките, които прави.

„Проблемът е, че има пълна липса на политическа култура в България, дошла вследствие на 50 години комунизъм. Ето защо ние трябва да помогнем за изграждането на политическата система там", заяви Гресле и поясни, че е стигнала до този извод заради пълната липса на единомислие у българските евродепутати от различни партии.

Обратно мнение:
Този дебат няма никаква връзка с мониторинга на България, като и с усвояването на европейски фондове от страната. Включването на подобен текст относно тази година, в доклад за изразходване на средства през 2012 година, е нарочна спекулация на европейската десница, направена с предизборна цел. Всяка година ЕП обсъжда и дава съгласието си за начина, по който ЕК е изразходвала бюджета. Това е стандартна процедура и докладите нямат правна сила и не са обвързващи
Илияна Йотова

Тя все пак спомена и положителното, че има някакъв напредък по отношение на управлението на европейски пари у нас, но има още какво да се желае.

„В България има много потенциал, много възможности, много стремеж за по-добър живот на хората", положително мотивира като за финал Ингеборг Гресле.

Днес координаторът на ЕНП в Европейската комисия по бюджетен контрол Ингеборг Гресле се срещна с български журналисти, за да ги помоли още да бъдат независими и да призоват българите да упражнят правото си на европейски глас.

„Не се отказвайте. Не губете кураж и гласувайте на предстоящите избори за Европейски парламент", призовават от ЕНП.

Един силен Европейски парламент може да помогне на България, зарече се Гресле и обясни, че евродепутатите са пряката връзка между хората и Европа, тъй като много рядко някой еврокомисар би се спрял да дискутира проблемите с европейските граждани.
„Българите трябва да гласуват и то да гласуват за демократични партии", отправи призива още веднъж Гресле.