По последни данни, 1/3 от депутатите на британските консерватори искат Великобритания да напусне Европейския съюз, предадоха световните информационни агенции.

Група от 60 депутати предупреди по-рано, че ще предприемe кампания за излизане от ЕС, ако премиерът не заеме по-твърда позиция в преговорите с Брюксел по въпроси като националния суверенитет.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви отдавна намерението си да проведе референдум за членството на страната му в Европейския съюз.

Той дори се закани на своите министри, че или ще го подкрепят за оставането в Съюза, или ще се разделят с постовете си, тъй като всички да подписали предизборната програма на торите. Така отговори Камерън на въпрос на медиите ще позволи ли хората му да гласуват по съвест. Според слухове, поне 9 от министрите искат brexit (напускането на ЕС).

По-късно премиерът заяви, че не е бил разбран правилно и всъщност по-скоро е имал предвид да бъде подкрепен за предоговаряне условията за членство - обяснение, което медиите не приеха.