Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън взе обратен завой и си оттегли заплахите, че ще уволнява евроскептични министри, съобщават британски медии.

Припомняме, Камерън заяви по време на посещението си в Германия във връзка с Г-7, че министрите му или ще го подкрепят за референдума за членството на страната в ЕС, или ще трябва да се разделят с постовете си.

Обаче от „Даунинг стрийт 10" изтъкнаха, че вчерашните му коментари са погрешно разтълкувани и че той е говорeл министрите да се придържат към колективната отговорност по време на преговорния процес.

Говорителят на правителството уточни, че целият процес е от две фази - предоговаряне на отношенията и референдум. Според говорителя премиерът е заявил, че оставки на министри ще има, ако те не подкрепят позицията на правителството по отношение на първата фаза - предоговарянето на отношенията.

Журналистите, участвали на брифинга с Камерън, не приемат становището на пресцентъра на кабинета, че погрешно са представили думите на премиера, тъй като записите им потвърждават.

Според говорителя Камерън все още не е решил дали или да не уволнява министри, които се противопоставят на оставането на Великобритания в ЕС.

Група от 60 депутати от Консервативната партия предупреди, че ще предприемe кампания за излизане от ЕС, ако премиерът не заеме по-твърда позиция в преговорите с Брюксел по въпроси като националния суверенитет.

Британски издания пишат, че реформените планове на Камерън за ЕС са „в хаос".