Първият отцепил се от ГЕРБ в 42-то НС Георги Марков бе и първият, който откри възможна причина за напускането на поредния бивш негов колега.
Припомняме, при старта на днешното извънредно заседание на НС бе обявено, че и Красимир Стефанов се разделя с ГЕРБ и става независим депутат.

Може би е бил разочарован от протичането на конгреса вчера, предположи Марков. Той обърна внимание на вчерашните обещания на Бойко Борисов, че партията е демократична, а не лидерска и това се доказвало от избора на двама успешни герберски кметове за заместник-председатели на опозиционната партия.
Според Марков обаче Борисов пак „той казал, това ще бъде". За мене това ако е демократична партия, здраве му кажи, възмути се независимият депутат. Аз не съм разговарял лично със Стефанов, даже се учудвам, че точно той напусна, призна първият отделил се от ГЕРБ.

Очакваме още хора да напуснат, обяви Марков. Той увери, че не е агитирал никого от бившите си колеги от ГЕРБ да напусне ПГ и да се присъедини към четиримата отцепници.
Марков обаче разкри плановете си, че ако отстъпниците от ГЕРБ станат десет, може да се направи парламентарна група, стига да имат общи виждания и представи
Запитан дали тази хипотетична група ще бъде за или против управляващите, Марков разясни, че в някои случаи тя ще подкрепя управлението, а в други, за които нещата са както те ги мислят - не. Той все пак уточни, че не е говорил с колегите си и не може да се изказва от тяхно име.

Марков обоснова и положителния глас, който даде миналата седмица за предложението на ДПС предизборната агитация да се води и на езици, различни от българския. По думите му, в това няма нищо, застрашаващо сигурността на държавата. Марков обяви, че има райони у нас с 99 % от населението, незнаещо български, и там пропагандата се прави на турски език.
За мен това е една стъпка към демокрацията, не виждам нищо лошо в това нещо, обобщи независимият депутат. Той обаче осъди изказването на Хафъзов, което разбуни духовете в парламента още миналата седмица.

Натиск има само от ГЕРБ, те са свикнали така да се работи, да се подслушва и да се образуват дела. Кворумът издиша, защото те по всякакъв начин се опитват да пречат на държавата да работи, осъди той бившите си колеги от партията на Борисов.