Украинският президент Петро Порошенко е изпратил писмо до своя руски колега Владимир Путин с молбата да освободи задържания украински пилот Надежда Савченко, която е в гладна стачка в знак на протест срещу арестуването си, съобщава "Франс прес".

Според президента незабавното освобождаване на Савченко е необходимо по медицински причини.

Междувременно съд в Москва е отказал да удовлетвори жалбата на Савченко заради отказ на следователя да я пусне на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Защитата на Савченко настоява, че статутът на делегат на сесия на ПАСЕ осигурява на обвиняемата дипломатически имунитет и й дава право да присъства на заседанието, като нито една държава, член на Съвета на Европа, няма право да възпрепятства това.

33-годишната Савченко през октомври 2014 г. беше избрана за депутат във Върховната Рада на Украйна, като по това време тя вече беше задържана в Москва.

Савченко, която е обвинена от Русия за съучастничество в убийството на двама руски журналисти в Донбас, провежда гладна стачка вече повече от 80 дни в знак на протест срещу задържането й под стража. За това време е загубила близо 20 килограма.