Светът остро осъди атентатите, извършени днес в Осло, които отнеха живота на най-малко 80 души.

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой нарече извършените атентати "акт на малодушие".

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изрази шока си от случилото се "в страна като Норвегия, която свързваме с мира".

Американският президент Барак Обама осъди терористичните атаки и призова да се направи нужното те да бъдат спрени.

В изявление, прочетено от говорителя на Държавния департамент на САЩ Хайди Бронке Фултън, остро се осъждат атентатите в Осло, съобщи АП.

Те са определени като "жалки актове на насилие".

САЩ изказват съболезнованията си и предлагат помощта си на властите в Норвегия. За мкомента, такава молба, обаче, не е отправена.

Няма и данни за загинали американски граждани при взривовете.

Британският премиер Дейвид Камерън използва случая, за да напомни какво представлява тероризмът днес, а външният министър Уилям Хейг предложи помощ.

Германският канцлер Ангела Меркел бе поредният лидер, който се присъедини към общата оценка за случкилото се в Норвегия.

"Всички сме норвежци сега", пише в съобщението си в Twitter шведският външен министър Карл Билд.

Българският премиер Бойко Борисов и министърът на външните работи Николай Младенов също осъдиха актовете на насилие и изказаха съболезнованията си към близките на загиналите.

Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен също изказа в изявление  отвращението си от терористичните актове. Агенцията припомня, че в операцията на НАТО в Афганистан участват и около 400 норвежки военни.

Подобно изявление направи и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.