Министър - председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до премиера на Норвегия Йенс Столтенберг във връзка с избухналата днес експлозия в норвежката столица Осло, съобщават от правителствената пресслужба.

В текста премиерът изразява своите и на българското правителство най-искрени и дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите граждани на Норвегия.

Не съществува причина, която да оправдава подобно варварство, не съществува кауза, която да осмисля насилствената смърт на невинни хора", се казва още в съболезнователния адрес.

По думите на министър - председателя България остро осъжда този насилствен акт на агресия спрямо институциите на една демократична и суверенна държава със значим принос в международните отношения.

В този труден момент искам да Ви уверя, г-н министър-председател, в пълната солидарност и съпричастност на целия български народ с приятелския народ на Норвегия, нашите мисли са със семействата и близките на пострадалите", пише още г-н Борисов.

"България остро осъжда терористичната атака днес в Осло, в която пострадаха невинни граждани. Този акт, извършен в натоварена точка на града и в близост до офиса на Министър-председателя на Норвегия, е абсолютно неприемлив както от политическа, така и от човешка гледна точка. Изказвам най-искрените си съболезнования на роднините на загиналите и пострадалите. България подкрепя норвежките ни партньори и приятели в този труден момент.", се казва в изявление на министъра на външните работи Николай Младенов.

До момента няма данни за загинали или ранени българи при атентатите.