Нелепо е да се говори, че на България може да й се даде възможност да издигне свой кандидат за външен министър на Европейския съюз (ЕС), след като страната ни има свой човек на такъв висок пост, какъвто е лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС). По този начин народната представителка от БСП Татяна Буруджиева коментира информацията, че досегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева може да отговаря за външната политика на Европа.

Припомняме, вече стана ясно, че Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски обяви, че ще я подкрепи и ще направи каквото зависи от него да бъде номинирана.

Бурудждиева отсече още, че всички тези приказки за Кристалина Георгиева са лишени от всякакво основание. Все пак депутатката напомни, че в ЕК нещата зависят най-вече от партийни квоти и разпределения. „Кристалина Георгиева не е номинация на БСП. Това е номинация на ГЕРБ", припомни социалистката. Тя обясни изразената вчера подкрепа на премиера Пламен Орешарски за подобен пост като нормална.

Темата за това кой ще бъде следващият представител на страната ни в ЕК бе коментирана на „Позитано" 20 и от социалиста Борислав Гуцанов, който напомни, че номинацията се издига не от парламента, а от правителството.

Без думи за Кристалина Георгиева и вероятността тя да стане новия външен министър на ЕК остана парламентарният шеф Михаил Миков.

Като дипломатически жест социалистът Янаки Стоилов определи изразената от премиера Пламен Орешарски подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за комисар по въпросите на външната политика на Европейския съюз. Все пак Стоилов призна пред журналисти след продължилото близо 4 часа заседание на ръководството на столетницата, че сегашното правителство все още може да издигне своя номинация за български еврокомисар. Депутатът предположи, че комисарят по външна политика в следващата ЕК ще бъде социалист.