Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да се договорят за номинациите за висшите постове в Съюза по време на срещата на върха тази нощ.

След разговорите председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви пред журналисти, че „ние не сме на етап, при който можем да достигнем до консенсусно решение за пълния пакет от назначения".

„Ще продължим консултациите. Европейският съвет ще вземе решения за целия пакет на следващата среща на 30 август", подчерта Ромпой и добави, че е жалко, но не е драматично.

Обаче председателят на ЕС каза, че е проведена добра дискусия с новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно стратегическия дневен ред на Съюза за следващите пет години.

От правителствения ни пресцентър потвърдиха, че Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика.

"Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, което зависи от мен да бъде и номинирана. Но пак повтарям - до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които аз не се съмнявам, а и от разпределението на постовете по политически семейства...Това дава частичен отговор на въпроса за нашата комисарка, която има шансове да бъде номинирана за външен министър на Съвета", каза премиерът Орешарски пред журналисти в Брюксел след вчерашната си среща с Юнкер и с други лидери - френския президент Франоса Оланд, с избрания председател на ЕП Мартин Шулц, с премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмит.

"Ако изгубим тази битка, ще се борим за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и г-жа Георгиева", поясни премиерът.

Той подчерта, че по- важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът. Според премиера Орешарски е по- логично редовно правителство да направи номинацията за еврокомисар.

Следващото редовно правителство ще се формира по всяка вероятност след средата на октомври, когато е безкрайно късно. Ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Самият Юнкер подчерта, че неговите цели са до края на месеца да има номинации", отбеляза Орешарски.

Той заяви, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца", добави министър-председателят Орешарски.