Няма желание за спасяване на "Тролейбусен транспорт" ЕАД от страна на кмета на Община Перник Иван Иванов и на Общинския съвет Перник.

Това е станало ясно след поредната среща при кмета на Общината, която бе проведена днес, 16 февруари 2015 г., заявяват от КНСБ.

Срещата бе по искане на председателя на Синдиката на автотранспортните работници (САР) - КНСБ Стефан Седефчев, на Регионалния съвет (РС) на КНСБ, както и на синдикалната организация на КНСБ в „Тролейбусен транспорт" ЕАД - Перник.

Според председателя на РС на КНСБ в Перник Наташа Ангелова на срещата не е постигнат никакъв резултат. Кметът продължава да настоява, че трябва да бъде създадено общинско предприятие, но кога и как ще се случи това не е ясно.

Съмнението на работещите в дружеството е, че с умишленото спиране на дейността на „Тролейбусен транспорт" ЕАД - Перник Общината създава предпоставка за заемане на този пазарен дял от точно определени транспортни фирми.

Не бе получен и отговор от страна на представителите на местната власт на въпросите на представителите на КНСБ - какво ще се случи с хората през това време, ще бъдат ли запазени работните им места и как ще бъдат изплатени дължимите работни заплати, в т.ч. дължимата част от заплатите за м. февруари, цялата заплата за м. март 2015 г., както и авансът за м. април, който е трябвало да бъде платен вчера, 15 април 2015 г.

Поради тази причина работниците и служителите от дружеството са решени всеки ден от 10.00 до 17.00 ч. да провеждат протестни акции пред Община Перник с настояване за изплащане на дължимите работни заплати, запазване на работните места и спасяване на дружеството.

Синдикалната организация на КНСБ в "Тролейбусен транспорт" ЕАД - Перник до края на деня ще изпратят на председателя на Общинския съвет и на председателите на всички групи в Общинския съвет искане за свикване на спешна сесия, за да бъде разрешен проблемът на дружеството, в което работят 117 души.

Припомняме, тролеите в Перник спряха преди три седмици заради неплатени задължения към ЧЕЗ.  Електроразпределителят спря подаването на ток, заради дълг от близо 800 000 лв. Над 3 млн. лв. "Тролейбусен транспорт " дължи и на НАП.

От общината вече взеха заем, за да подпомогнат разплащанията си, а Министерство на финансите отпусна безлихвен кредит в началото на годината. Въпреки че поиска нов безлихвен заем община Перник продължава да бъде на една крачка от фалита.