Силвио Берлускони е горд от действията си по-време на икономическата криза и иска да се върне в управлението.

В писмо до италианска дясна партия, изпратено ден след като подаде оставката си като премиер, Силвио Берлускони заяви, че е горд от действията си по време на икономическата криза и че иска "отново да поеме по пътя на управлението", предаде Франс прес.

Горд съм с онова, което постигнахме в течение на тези три години и половина, белязани от безпрецедентна в историята световна криза, отбелязва той в писмо до Франческо Стораче, национален секретар на партия "Ла Дестра" ("Десницата") - малка формация, която не е представена в парламента и днес провежда своя конгрес в Торино.

Късно снощи Берлускони подаде оставка, след като италианският парламент одобри окончателно пакета от рестриктивни антикризисни мерки. По-рано италианският Сенат одобри новите антикризисни мерки. Антикризисният пакет включва ключови икономически реформи, имащи за цел да предотвратят банкрут на страната. В него е предвидено и замразяване на заплатите в публично-държавния сектор до 2014 г., както и допълнителни данъци за енергийния сектор. Предвижда се и постепенно увеличаване на пенсионната възраст от 60 на 65 до 2026 г.

Фаворит за премиерския пост е бившият шеф на Антимонополния комитет към ЕС Марио Монти. По-рано в медиите се появиха информации за трима кандидати за поста на Силвио Берлускони.