Италианският парламент одобри окончателно пакета от рестриктивни антикризисни мерки. Очаква се до няколко часа Силвио Берлускони да подаде оставка.

Вчера италианският Сенат одобри новите антикризисни мерки. Антикризисният пакет включва ключови икономически реформи, имащи за цел да предотвратят банкрут на страната. В него е предвидено и замразяване на заплатите в публично-държавния сектор до 2014 г., както и допълнителни данъци за енергийния сектор. Предвижда се и постепенно увеличаване на пенсионната възраст от 60 на 65 до 2026 г.

Припомняме, италианският премиер обяви, че ще подаде оставка, след като парламентът приеме мерките и реформите, обещани от Рим на Брюксел

Веднага след като Берлускони подаде оставка, президентът Джорджо Наполитано ще започне консултации с политическите сили за съставяне на ново правителство, като най-вероятно на премиерския стол ще седне Марио Монти.

По-рано в медиите се появиха информации за трима кандидати за поста на Силвио Берлускони.

Целта на държавния глава е Италия да има ново правителство още в понеделник, за да даде знак за стабилност на международните финансови пазари.

Известният икономист Марио Монти вече проведе неофициални консултации с лидера на Демократическата партия и със Силвио Берлускони.