Съдбата на такъв тип хора като Никола Иванов-Бобъра не може да бъде по-различна. Когато участваш в престъпни схеми, когато отказваш да сътрудничиш на полицейските органи, ти се самопоставяш извън закона.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков, цитиран от БНР по повод снощното показно убийство на наркодилъра Никола Иванов-Бобъра.

Обстановката е тежка, трябва да се проведе един сериозен дебат по нормативната уредба, специално третираща работата по организираните престъпни групи и правомощията на прокуратурата и правоохронителните органи, заяви Петков.

Към днешна дата ние имаме възможност да използваме специални разузнавателни средства по едно лице с всички удължавания на сроковете в продължение на 6 месеца. В този конкретен случай 6 месеца работа са очевидно недостатъчни, категоричен бе министърът на вътрешните работи.

Според мен трябва да има извънредни правомощия на прокуратурата, да се разрешава използването на специални разузнавателни средства, когато става дума за организирани престъпни групи, допълни Петков, като не изключи възможни слабости в работата на МВР.

Ако се разчита, че само със специални разузнавателни средства може да се постигне резултат, това е илюзия, категоричен бе вътрешният министър.

Той изрази съжаление, че е забавен процесът на работа на агентите под прикритие, но поясни, че в тази насока се ползва опитът на Германия.

Следващата седмица ще се проведат работни срещи със специален екип от Германия по работата с агентите под прикритие, заяви още Петков.