Ние сме основните играчи и зад нас не стои никой. Това заяви Пиер Луврие, председател на групата LIC33, която е новият собственик на "Виваком", "Дунарит", First Digital, GARB, NURTS и AviNams.

След осъществените сделки от LIC33 днес организираха пресконференция в отговор на разпространяващите се слухове около дейността им и евентуални техни зависимости. В пресконференцията освен Пиер Рувлие, взеха участие и Бертран Кавалие, старши съветник, специализирал икономическа сигурност, работил във всички съдебни разследвания с екипа си, свързани с инвестициите, направени от LIC33; Брус Бауер, управляващ съдружник, с повече от 7 инвестиции на фонда в Източна Европа и Жан Жакобе, старши съветник по независимостта, специалист по преструктуриране на операциите, с опит в инвестициите.

Правителството призова дружеството LIC33 официално да предоставят информация за произхода на средствата си.
Още...

Това е сделка, при която действаме самостоятелно - нашата фирма е самостоятелно дружество, инвеститорите са тук пред вас, няма други споразумения, това са хората, заяви и Брус Бауер. Няма нищо скрито, продавачът (бел.ред банкерът Цветан Василев) не участва в сделката - той изцяло продава активите си, продължи Бауер.

Презентацията на LIC33 е, че включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и в изпаднали в затруднено положение компании. LIC33 работи на пазара от 15 години.

Избрахме България, защото имаме опит в развиващите се пазари и в Източна Европа, посочи Луврие, като обясни, че считат България за страна, която може да гарантира частната собственост и върховенството на закона.

Поемаме бизнеса, преструктурираме активите, плащаме дълговете и инвестираме, лаконично начерта план Луврие, заявявайки, че целта им е да превърнат тези фирми в европейски лидери. На пресконференцията представителите от LIC33 заявиха няколко пъти, че имат намерение за спазват всички законови правила и разпоредби, както и всички ангажименти. Нямаме намерение да намаляване разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задължим това, което сме купили", заяви съдружникът Брус Бауер

Според първоначалните изчисления на групата дългът е 900 млн. евро за фирмите, които влизат в предмета на новата собственост. След като са получили небанкови активи от "Виваком" в размер на 43%, след съответните законови одобрения, следващата фирма ще е NURTS. В пакета следват и двете фирми от военната индустрия, както и фирмата за пийпълметрия и още една високотехнологична компания.
Намеренията са NURTS да се обедини с Виваком, да се придобие почти 100% "Дунарит" и AviNams.

По думите на Бауер ще има разговори и с представители на КТБ - "Ще говорим не само за рефинансиране с всички акционери, за да знаят, че стратегията ни е ясна, правната структура е адекватна и ще осигурим пълна прозрачност. Вече обсъждаме въпроса с кредиторите на всички дружества, разбираме, че ще има нов закон, който ще назначи нов синдик и така ще сме сигурни, че ще можем да преценим точната стойност на задълженията."

"Ние сме тук, за да работим с правителството... правителството в наше лице ще има партньор", подчерта Луврие и изрази надежда работата с правителството да върви добре

Той също каза, че тази операция е един подарък за правителството.

На въпрос каква е връзката му с Русия, Луврие отговори, че има съпруга и дъщеря рускини. "Имал съм бизнес отношения с тази страна, но съм инвеститор и се подчинявам на определени правила," потвърди Луврие. Той отказа да коментира слуховете за собствената си личност и обвързаности с думите, че не е политик, а инвеститор.

Ако правителството иска да се срещне с нас - готови сме, нямаме притеснения, каза Луврие.