Зад компанията купувач на БТК стои  човек на скандалния банкер Цветан Василев - става дума за белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Той е  свързан с един от лидерите на донецките сепаратисти Игор Стрелков и с близкия до Владимир Путин олиграх Константин Малофеев.
Това става ясно от публикация на в. „Преса".

Вестникът напомня, че Луврие придоби популярност, след като стана ясно, че поема контрола в няколко дружества - част от националната сигурност, с които Василев бе свързан.
Белгиецът е назначен за прокурист на военните предприятия „Дунарит" и „Авионамс", на „Хедж инвестмънт България", както и за управител на „Кемира" - все фирми от империята на банкера. В сряда късно вечерта беше разпространено съобщение, според което фирмата Ел Ай Си 33 (LIC 33) придобива мажоритарния дял в мобилния оператор „Виваком".

От профилите на 41-годишният белгиец в социалните мрежи става ясно, че той е по-близък до Русия отколкото до родината си или до която и да било друга държава.


Луврие е сгоден за московчанката Олга Дягилева от средата на 2008 г. Двамата имат много общи снимки, сред които по-интересен е фотос на фона на стар танк, на който са заедно с италианката Ирина Строци.

"След Севастопол, към Киев!" гласи коментарът, оставен от белгиеца. Снимката носи дата 6 юли 2014 г.

На 17 март 2014 г. Луврие отбелязва присъединяването на Крим към Русия с обща снимка на годеницата си Оля и френския актьор Жерар Депардийо, над която се чете: "Празнуваме присъединяването на Крим към Русия с Оля и Жерар Депардийо".

Двамата мъже имат и общо селфи, правено три месеца по-рано в московския хотел "Метропол", качено, както и повечето от другите снимки, в профила на Луврие във Фейсбук през Инстаграм.

Сред харесваните от него личности в социалната мрежа са президентът Путин, националистът Владимир Жириновски и чеченският президент Рамазан Кадиров.

В свое разследване сайтът Forumnews.bg отбелязва вече смущаващата връзка на Луврие с Игор Стрелков, един от военните лидери на сепаратистите в Източна Украйна, който също е руски гражданин. Двамата дои имат обща снимка, в коментара към която Пиер Луврие определя военния министър на самопровъзгласилата се Луганска Народна Република (ЛНР) като "герой".

Не по-малко интересна е връзката на готвещия се да придобие БТК белгиец с близкия до Путин руски олигарх (спряган за ръководител и осигуряващ подкрепа на проруските сепаратисти в Украйна), Константин Малофеев.
В интервю за "Ведомости" от ноември 2014 г., самият Малофеев казва, че Луврие е негов бизнес партньор. Двамата са свързани чрез дружествата Marshall Capital (на Малофеев) и CFG Capital investment (представлявано от Луврие) от 13.11.2014 г. Както е видно от прессъобщение на сайта на "Маршал Кепитъл", на тази дата компанията сключва договор за партньорство с "европейския инвеститор" CFG, малко след като олигархът е включен в списъка на лицата, обект на санкции от страна на Запада, заради съпричастност към конфликта в Украйна.

Новото дружество нови името CFG Marshall и разполага с инвестиционен портфейл от 2 млрд. евро. В извленията си, цитирани в края на съобщението Малофеев и Луврие говорят за бъдещи инвестиции и продуктивно партньорство.

Те обаче изглежда ще останат само като текст в интернет, тъй като първото и единствено съобщение, което може да се види на сайта на CFG Capital гласи, че компанията работи сама на руския пазар и че материалът на "Ведомости" не отговаря на истината.

Всъщност според профила на Луврие в социалната мрежа LinkedIn той е напуснал CFG Capital още същия месец - ноември 2014 г. и по настоящем е директор в холдинга "Русгрейн" (Rusgrain Holding). За участието му  LIC 33 и инвестиционните му апетити в България не се споменава нищо, допълва "Преса".