Близо 40 минути закъсня церемонията, с която в Гранитната зала на Министерски съвет кабинетът на Пламен Орешарски предава властта на назначения от президента служебен кабинет „Близнашки".

В рамките на по-малко от година и половина подобна церемония се провежда за трети път на „Дондуков" 1.

Събралите се огромен брой медии бяха принудени с ръкопляскания да подканят двата кабинета да се появят, за да започне събитието, тъй като обяснение за закъснението не бе дадено.

Това може би подейства, тъй като в 10.40 часа двата екипа се появиха, заставайки по традиция от двете страни на трибунките за двамата премиери.

Всички заедно изслушаха Химна на България и Бетовеновата "Ода на радостта".

Последваха обичайните кратки слова на двамата премиери - този в оставка, и служебният, като Близнашки - дали на шега, или не, увери досегашните министри, че няма да има репресии към тях.

Уважаеми господин премиер, вие имате малшанса да бъдете служебен премиер, защото за краткото време няма имате достатъчно време да реализирате необходимите промени.
Имате и щастието, защото служебните премиери са едни от най-успешните, обърна се Орешарски към наследника си, като му пожела успех, защото успехът е важен за всички нас.

В рамките на два часа властта бе сменена във всички министерство
Още...

В словото си Орешарски припомни, че преди една година правителството е поело управлението на страната в условия на институционална криза. Формирани бяха крайно негативни икономически тенденции.
Работихме в най-сложната политическа среда в най-новата ни история
, изтъкна премиерът в оставка.

Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме. Въпреки това се справихме, посочи Орешарски.

Наскоро реализираната емисия еврооблигации бе най-успешна в новата ни история, въпреки сложната обстановка, дори при затварянето на една от банките, припомни той.

Направихме стъпка към възстановяване на държавата като изряден платец. Част от разходите формираха бюджетен дефицит, но в следващите седмици когато тези ресурси постъпят в бюджета, нещата ще изглеждат по друг начин, каза Пламен Орешарски и допълни, че от началото на мандата са въведени 38 електронни услуги, стартирахме пътна карта, ускорихме усвояване на еврофондове.

Нивото на фискалния резерв е 8,5 млрд. лева, по думите на Орешарски, като поясни, че тези средства ще помогнат за по-спокойно управление на публичните финанси.

Не достигна време и политическо съгласие за по-кардинално реформиране на публични сфери като здравеопазване, образование, социална сфера. Но бяха направени и стъпки, призна той.

От своя страна Георги Близнашки, с усмивка на уста и благодарейки на Орешарски, го понастъпи по едни от болните теми - загражденията около МС и НС, които досегашният кабинет премахна преди два дни и актуализацията на бюджета.

Макар, че благодари на Орешарски за думите му, че актуализацията не е необходима, но е важна за политическото спокойствие, Близнашки вметна, че би било по-добре, ако Орешарски бил казал, че актуализацията е необходима.

Той гарантира, че служебният кабинет ще работи усилено за най-важната си задача - провеждането на свободни и честни парламентарни избори.


Ще направим всичко възможно изборите да бъдат проведени с активното участие на гражданското общество, обеща той.

На няколко пъти служебният премиер изтъкна, че няма да прибягва към чистки и реваншизъм, като дори увери и успокои досегашните министри, че репресии към тях няма да има.

Той все пак вметна, че членове на администрацията, които имат политически пристрастия, или са замесени в корупционни схеми, ще се разделят с постовете си.

Ние не сме търсили извънредни правомощия", заяви той по повод коментарите след вчерашното изявление на държавния глава, а именно, че Плевнелиев е делегирал повече права на служебния кабинет, отколкото Конституцията му позволява.
Не идваме на власт с някакви дългосрочни цели и интереси, категоричен е той, като допълни обаче, че държавата е жив организъм и не може нещата да се сведат само до изборите.

Стана ясно още, че служебният кабинет ще откликне на болките на пострадалите семейства от наводненията.
Ще се търси и европейска солидарност, но Близнашки настоя преди всичко за национална солидарност и настоя българите да се включат в кампаниите за подпомагане на пострадалите.