Няма да има вицове по време на министерстването ми, пък каза служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков при приемането на поста от досегашния министър Таня Андреева.
Негов приоритет ще бъде спешната помощ. Ще продължи и хубавите неща, започнати от досегашното ръководство на МЗ. Няма планове за резки промени, за да няма сътресения в системата.
Лидия Нейчева ще бъде заместник-министър
на здравеопазването с ресор лекарствената политика, обяви още Ненков.
Предшественичката му Таня Андреева каза, че предава този невралгичен, тежък и изтощителен пост след една година сериозна работа, макар и в много трудно време и подчерта че в този ресор е важна екипността и приемствеността.

Нормалното провеждане на изборите в чужбина, отстраняването на предишни проблеми и добра разяснителна кампания сред общностите ни навън, заедно и с максимална подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар - Кристалина Георгиева са сред основните цели на новият външен министър Даниел Митов.
„Ние като министерство трябва да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио и позиция в състава на следващата Европейска комисия", заяви той при приемането на поста си от Кристиан Вигенин.
Приоритетни задачи за министър Даниел Митов са подготовката на предстоящата среща на върха на НАТО и Общото събрание на ООН през есента, както и следващите стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор.
Кристиан Вигенин заяви, че оставя МВнР в по-добро състояние, отколкото го е заварил. Той подари на министър Митов сребърния орел на хан Аспарух от Вознесенка.

Станислав Анастасов предаде поста си на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова като отбеляза, че го прави с удоволствие, защото Жекова е човек, който познава „този дом" и знае как да използва ключа от него.
Служебният министър на околната среда от своя страна заяви, че наистина се чувства като у дома си, тъй като работи в МОСВ вече 15 години и се радва, че ще си сътруднбичи с екип от добри професионалисти. Основен приоритет в работата й ще бъде пускането на спрените фондове от ЕС.

И докато в МОСВ преходът изглежда ще бъде изключително плавен, то в МЗХ може би ще има известни промени, тъй като служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев възнамерява да „вкара адреналин" в усвояването на еврофондовете.
Сред приоритетите в работата си министър Грудев посочи развитието на сектора в рамите на Общата селскостопанска политика, за да може България да се възползва от европейската солидарност както по мерките на Първия стълб, така и по схемите на Втория стълб.
„Ще работим активно и по завършването на Програмата за развитие на селските райони, така че тя да заработи максимално бързо за българските фермери и общини.
Ще разчитам много на браншовите организации на сектора и се надявам на тяхната подкрепа" , подчерта Грудев при встъпването си в длъжност. За предшественика му проф. Димитър Греков най-важно е да се спази посоката, която е необходима за българското земеделие, както и да има приемственост.

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет на Румяна Коларова като служебен министър на образованието. 
Предавайки поста си, досегашният министър Анелия Клисарова подчерта, че приемствеността е много важна, а заедно с Коларова се съгласиха, че сектор „образование" е надполитически.
Като подарък Коларова получи училищен звънец с пожеланието да открие успешно новата учебна година на 15 септември.
Служебният министър ще актуализира и Стратегията за висше образование. Възнамерява да направи и първи стъпки за реформа на средното образование.
Екипът й е готов, но ще го обяви следващата седмица.

Ранното пенсиониране и пенсионната реформа ще бъдат приоритетите на  служебния министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. При приемането на поста си от Хасан Адемов той обеща помощ за бедстващите райони след наводненията. Освен това ще възложи изготвянето на конкретни финансови разчети за пенсионната реформа и няколко нейни варианта, в които ще бъде разписано и какви средства са необходими, за да се случи тя.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова ще фокусира работата си върху финализирането на ОП „Транспорт"  и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", напредъка по проектите , оценка на високорисковите сред тях, както и минимизиране на загубата на средства.
Акцент в работата й ще бъде и подготовката на проекти по инструмент „Свързана Европа". Ще се прави и одит на състоянието на дружествата в сектора. До седмица-две ще бъде обявена останалата част от екипа на МТИТС.
Досегашният министър Данаил Папазов  благодари на екипа си, а на новия пожела приемственост по отношение на всички добри инициативи, започнати по негово време.

Велизар Шаламанов пое поста на служебен министър на отбраната с вече готов план за действие, който включва следните основни приоритети:
1. Подготовка на визията на Българя с хоризонт 2020 за предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс през следващия месец.
2. Национална програма за достигане на военен бюджет до 2% от БВП , от които 15-20% за увеличаване на капацитета на армията.
3. Засилване на компетентността и капацитета на личния състав при управление на кризи. Създаване на клъстер по иновации. В министерството ще има двама заместник-министри. Предаването на поста от досегашния военен министър Ангел Найденов стана на тържествена церемония.

Олимпийската медалистка и световна шампионка по шорттрек Евгения Раданова прие поста на министър на младежта и спорта от проф. Мариана Георгиева. Раданова заяви, че е била запозната с направеното за спорта от предишния кабинет, а сега ще може да провери дали всичко това е така. Проф. Георгиева пожела на министър Раданова успехи и личностно удовлетворение от онова, което ще постигне. Новият екип на министерството е почти готов.