Ефективната стачка в БДЖ продължава 11-и ден. И днес влаковете няма да се движат в интервала от 8.00 до 16.00 ч.

Влаковете на Централна гара в София са спрели. Около 50 служители на БДЖ от нощната смяна са се събрали на гарата в София.

След преговорите с ръководството на БДЖ в събота Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железници в КНСБ, заяви, че стачката продължава и ще се търсят други решения.

В понеделник синдикатите ще отидат на разговора с ръководството на дружеството, ще кажат становището си по новото предложение, обясни той.

С противоположни послания синдикати и шефове на БДЖ коментираха вчершните преговори.

Стана ясно, че те са били много кратки, като на синдикатите са връчени предложенията за промени в трите колективни трудови договори - на Холдинг „БДЖ" ЕАД, „Пътнически превози" и на „Товарни превози".

Според шефа на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров другата седмица влаковете трябва да тръгнат. Това няма да стане от утре, когато стачката продължава, защото синдикатите имат нужда да се запознаят с предложенията и в понеделник да коментират на нова среща.

В същото време шефът на железничарския синдикат Петър Бунев е песимист и по думите му едва ли ще се стигне до споразумение.

От тях става ясно, че синдикатите са били изненадани с нов колективен трудов договор с тотална промяна дори и на стария в посока надолу, като те са разчитали на уговореното от вчера да остане в сила стария договор с някои малки промени.

Според Бунев предложенията са неприемливи и синдикатите ще търсят други решения.