След като иракски и ирански медии съобщиха, че лидерът на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е ранен тежко в Ирак, нови слухове се появиха, че израелски лекари на Голанските възвишения са обявили, че Багдади е изпаднал в клинична смърт, съобщава „Джерусалим пост".

Иранската държавна медия ФАРС, позовавайки се на две иракски медии, твърди, че духовният и военен лидер на халифата е ранен в Западен Ирак по време на операция на иракски и шиитски сили на 18 март. Също така се отбелязва, че Багдади е бил преместен на окупираните от Израел Голански възвишения, където хирурзи и лекари са обявили, че е в клинична смърт.

По-рано британският вестник „Гардиън", позовавайки се на иракски политически съветник и западен дипломат, писа, че Багдади е пострадал тежко по време на въздушна атака на САЩ до сирийската граница.Представител на Пентагона побърза да опровергае информацията, че Багдади е бил бомбардиран.

Също се появиха слухове, че Багдади е заменен от бившия учител по физика Абу Ала Афри, който не е одобряван от някои фракции в „Ислямска държава".

Само преди няколко дни групировката потвърди, че Багдади е в безопасност в Анбар.