Лидерът на „Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е със сериозни наранявания, получени при въздушен удар на международната коалиция, съобщава „Гардиън".

Източници са съобщили пред британското издание, че Багдади е сериозно ранен при въздушна атака в западната част на Ирак.

Източник в Ирак, който е свързан с терористичната организация, разкри, че лидерът на групировката е пострадал при проведена от водената от САЩ международна коалиция атака през март. Първоначално, според източника, получените рани са били животозастрашаващи, но той сега бавно се възстановява. Багдади все още не може да ръководи действията на организацията.

Раняването на ръководителя на „Ислямска държава" е довело до свикване на спешни срещи на лидерите на групировката, които първоначално са помислили, че е загинал и заради това са подготвяли планове за избиране на нов лидер.

Западен дипломат и иракски съветник потвърдиха, че при въздушна атака на 18 март в ал Баадж до Ниневия, близо до сирийската граница, Багдади е бил тежко ранен.

Припомняме, през януари премиерът на Ирак обяви, че Багдади е ранен при въздушна атака на иракските сили. През ноември и декември 2014 г. също имаше непотвърдена информация, че Багдади е ранен.

Западният дипломат потвърди, че авиоударът е поразил конвой от три автомобила. Атаката е била насочена към местни лидери на организацията и се смята, че са убити трима души. Източниците не знаят дали по това време Багдади е бил в една от колите.

Смята се, че Багдади прекарва повечето си време в ал Баадж на около 320 километра западно от иракския град Мосул, който е в ръцете на „Ислямска държава", тъй като е труднодостъпен район за бойните самолети на международната коалиция.

Той избра този район, защото знаеше от войната, че американците нямат голям достъп до там", каза друг източник, запознат с движението на Багдади.

Ал Баадж, сунитски племенен район, дълъг период е извън контрола на правителството, дори и по време на режима на Саддам Хюсеин. От 2004 година в района има джихадисти.