Народното събрание гласува промените в Закона за горите.

Това, което депутатите записаха е, че заменките на гори за физически лица спират с влизането на промените в Закона в сила. Продажба на държавни гори ще има само извън защитените територии и зони.

Допълнително ще се изработят критерии с участие на неправителствени организации за това какви какви гори и при какви условия ще могат да бъдат продавани.

Депутатите отхвърлиха няколко предложения между които и това да има преференции за изграждане на ски писти и съоръжения в горски фонд без да се сменя предназначението на земята, съответно без да се плащат такси за
това към държавата.

Отпадна също и предложението ловният сезон за водоплаващ дивеч да се удължи Така срокът остава до 31 януари всяка година.

В момента има над 300 чакащи заменки на гори, информират еколозите от "За да остане природа". Тези замени ще бъдат спрени веднага след като закона влезе в сила - т.е. след няколко дни.

Те алармират обаче, че дори и с тези промени в законодателството продължава да има възможност да се заменят държавни гори с общински.
Това, според тях, е „вратичка" за инвестиционни проекти, тъй като общините влизат в дружества с инвеститорите, предоставяйки земя за проектите им.

Еколозите напомнят още, че народните представители не са одобрили предложените ограничения за смяната на предназначението на заменените до сега и в бъдеще гори за минимум 20 години.

От организацията напомнят, че предложенията остават в сила и те ще продължат да се настояват за приемане на още законодателни поправки.

Въпреки че горните точки за частична победа за нас, това е огромна победа,
тъй като замените са изключителен механизъм за корупция, посочват още еколозите.

На първо четене депутатите гласуваха днес още и ограничения на реституцията на части от имоти, ползвани за образователни, здравни и културни заведения.