Ограничаване на реституцията на части от имоти, ползвани за образователни, здравни и културни заведения, предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени от Министерския съвет, които депутатите приеха на първо четене.

Припомняме, тези промени са част от исканията на протестиращите студенти.

В проекта е предвидено министрите на образованието, здравеопазването и културата да дават разрешение за промяна на предназначението на устройствените планове, когато се касае за реституция на обекти като учебни, здравни и културни заведения.

Целта според вносителите е да се намали възможността да се променя предназначението на съответния имот. Внесените текстове забраняват бъдеща реституция на имоти.

При течаща в момента реституция се забранява промяната на подробните устройствени планове, а ако такава се налага, тя да се съгласува със съответния министър, е предложението на правителството.

При случаите, когато има издадено разрешително за строителство, е предвидено да се налага 3-годишен мораториум. През това време трябва да се прецени дали да се премине към процедура за отчуждаване.

Тази процедура и промяната на устройствените правилници ще се обсъжда в Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промените.

Освен този законопроект депутатите приеха още два проекта за промени на ЗУТ, внесени от народните представители Христо Кирчев от ОДС и Борислав Владимиров (НДСВ).

Първият предвижда прецизиране на разпоредбите на ЗУТ, свързани с разрешаване на възлагането за разработване на на проекти за устройствени планове от заинтересованите лица.

Законопроект, предложен от Владимиров, цели преодоляване на големите забавяния в административното обслужване на населението при издаване на строителни разрешения, заради големия брой обявления в имоти с комплексно застрояване.