Хеликоптер на частна фирма ще замести до края на деня военните хеликоптери, които участват в погасяването на пожара във Витоша. Смяната се налага, тъй като вече се е изчерпал летателният лимит във въздуха на военните, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с щаба в село Бистрица.

Утре следва процедурата да бъде повторена. Цветанов добави, че работата по овладяване на огнената стихия е изключително затруднена, тъй като става дума доста стръмен участък, непроходима гора.

Еколозите виновни за пожара, според тях пък той е умишлено запален
Още...

Основната цел, която си поставят е да се предотврати достигането на огъня до парк Витоша в случай на усилване на вятъра.

Изключително трудно е придвижването на каквато и да било техника, която да ускори гасенето. „На помощ горе са качени и три катъра, които помагат. Доброволци също помагат за изкачването на вода и храна на всички спасители", допълни вътрешният министър.

Тлеещите от вчера дънери отново са започнали да създават проблеми, тъй като сутринта вятърът е обърнал посоката си. По заръка на премиера Бойко Борисов, за да се избегне какъвто и да било риск от застрашаване на живота на спасителите и на пожарникарите, в борбата с огнената стихия в тази част ще участват само пожарникари, курсанти от Академията и служители на Горските стопанства, които добре познават участъка. Доброволците няма да могат да вземат участие.

Проблемът е, че има натрупан до един метър торф, който ще тлее дълго време. Ситуацията е доста променяща се. Всичко зависи от метеорологичните условия. Ако имаме късмета да завали дъжда, това ще е най-благоприятното, коментира министър Цветанов.

Условията са изключително тежки, много голям наклон, преплетени дървета все едно, че сте в джунглата. Там нищо не е пипано, няма проходи.

Проблемът идва от това, че е резерват, недостъпен и че не могат да се прилагат определени други техники за гасене, защото знаете, че пожар с пожар може да бъде угасен.  Но това не се прави в момента, за да се защитят тези дървесни видове, обясни от своя страна земеделският министър Мирослав Найденов.

Тъй като през нощта не могат да бъдат предприети никакви действия, отново ще има позиционирани патрули, които да дадат точна информация как се движат нещата. В 6-6.30 часа екипите отново тръгват нагоре. Ангажирани са общо 350 души, като реално горе са 280 човека.

Пожарникарите, които участват в гасенето на огъня утре ще бъдат сменени от други техни колеги, за да могат да се възстановят.

Все още не е ясна причината за пожара, обхванал площ от 50 дка. Цветанов изрази надежда да става дума за небрежност, а не за умишлен палеж, въпреки че говорим за труднодостъпен участък, непосещаван от туристи.