Ислямисти от Северен Кавказ поеха отговорност за кървавия атентат срещу руския пътнически влак „Невски експрес", съобщават световните агенции. 
Съобщението е публикувано на сайт „Кавказ - център", който е свързан с чеченските бунтовници и често става тяхна трибуна.

В публикуваното писмо се казва, че атентата на „Невски експрес" е извършен от специално подготвена за това диверсионна група.

"Операцията беше подготвена и изпълнена наред с други актове на саботаж, планирани от началото на тази година и успешно осъществени срещу група стратегически важни обекти в Русия по заповеди на емира на Кавказ Доку Умаров", се казва в съобщението.

Припомняме, бомбата, поставена под "Невски експрес", избухна в нощта на 27 ноември. В резултата на взрива от релсите излязоха 4-те последни вагона на композицията, като това доведе до смъртта на 26 души. Около 90 бяха приети в болница, като сред тях има и тежко ранени. Това не е първият атентат по тази линия.

Основната версия по която работят следователите е диверсия, обяви директора на следствието към прокуратурата Александър Бастрикин. По думите му тактиката използвана при този атентат съвпада с методите на терористите от Северен Кавказ.

Умаров се самопровъзгласи за лидер на "Кавказкото емирство", което се стреми да обедини различни ислямистки групировки в Северен Кавказ и да установи управление по законите на Шариата в региона.

Припомняме, след инцидента в Саяно-шушенската електроцентрала чеченска групировка разпространи изявление, в което предупреждаваше, че има намерение да организира редица диверсионни нападения срещу важни обекти на руската икономика.

Александър Бастрикин коментира, че вторият взрив, който прогърмя на мястото на инцидента, е бил заложен с цел на унищожи групата от следователи, които биха се намирали там.

"Това е тактика, която се използва от терористите в Северен Казказ", допълва Бастрикин. Самият той беше ранен при втория взрив. 
Предполага се, че той е бил задействан дистанционно, с помощта на мобилен телефон.

Въпреки че следователите направиха моментално сравнение с предишния атентат срещу „Невски експрес", за който бяха обвинени чеченски бунтовници, този път разпространеният фоторобот е на мъж с по-скоро славянски черти.

Има обаче и експерти обаче се съмняват в кавказката следа и посочват, че нападението може да и организирано от местни диверсанти. Според тяхната версия, ако атентатът е дело на ислямисти, то не би бил организиран дистанционно, а терорист - самоубиец би се взривил вътре във влака.

Освен това взривът се състоя в края на свещения мюсюлмански празник Хадж - нещо, което не е приемливо дори и за най-големите фанатици, посочват още експертите.

След атентата руската милиция е усилила контрола над влаковете, които пътуват из цялата страна. Засилена е и охраната на гарите и пероните.